Vitaliteitsmanagement: energie, motivatie en veerkracht
Vitaliteitsmanagement omvat meer dan jouw medewerkers naar de sportschool sturen. Vitaliteit is namelijk meer dan alleen gezond zijn. Het omvat de dimensies energie, motivatie en veerkracht.
- energie wordt gekenmerkt door zich energiek te voelen, zin te hebben, om dingen aan te pakken
- motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite te doen om deze te behalen
- veerkracht door het vermogen om te kunnen gaan met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven
Gezondheid en vitaliteit als hulpbron
Afhankelijk van de taakeisen is een goede gezondheid en vitaliteit een hulpbron in het werk. Ruim 40% van de mensen, ouder dan 50 jaar, die vroegtijdig stoppen met werken doen dat vanwege een minder goede gezondheid.
Een goede gezondheid is de basis om te zorgen voor eigen inzetbaarheid. Gezondheid is voor een groot gedeelte bepaald door erfelijke eigenschappen, maar wordt beïnvloed door leefstijl, woon- en werkomstandigheden. Een deel van de afname van de gezondheid is te verklaren uit onderwerpen die te maken hebben met leefstijl (bewegen, roken, alcohol, voeding, stress en ontspanning), een deel door woonomstandigheden.
Stressoren en werkstressoren: ze zijn altijd aanwezig. Hulpbronnen ook. Meer weten over stress en stressoren?
Training duurzame inzetbaarheid
Bekijk de training duurzame inzetbaarheid.
Training inzetbaarheidsbevordering medewerkers
Bekijk de training inzetbaarheidsbevordering voor medewerkers.
Werkomstandigheden en gezondheid
Ook werkomstandigheden kunnen zorgen voor ongezonde situaties waardoor medewerkers klachten krijgen. Werk kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Als er kans op schade bestaat door werk, schrijft de Arbowet de arbeidshygiënische strategie voor. Eerst de oorzaak wegnemen. Lukt dat niet dan moeten hulpbronnen worden ingezet. Maar werk kan ook de gezondheid bevorderen. Fysieke belasting, uitdagende taken (mentale belasting) zijn, mits binnen ergonomische normen juist gezondheidbevorderend. De volgende zaken zijn belangrijk:
- Ken je de ziekteverzuimcijfers of weet je hoe gezond jouw medewerkers zijn?
- Heb je inzicht in het werkvermogen van jouw medewerkers? Kunnen medewerkers die een hoog risico hebben op uitval ondersteuning krijgen?
- Heb je preventieprogramma’s aangeboden?
- Ondersteun je bijvoorbeeld medewerkers bij het stoppen met roken of in het omgaan met werkstress?
- Heb je het werk zodanig goed ingericht dat er geen kans is op gezondheidsschade? Zijn de hygiënemaatregelen op orde?
Gezonde organisaties en teams
Lees onze artikelen over gezonde organisaties en teams.
Duurzame inzetbaarheid
Bekijk onze dienstverlening op het terrein van duurzame inzetbaarheid.
Auteur
Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink