Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Motivatie bij thuiswerken

De motivatie verliezen bij het thuiswerken, ik hoor het regelmatig van mensen die ik spreek. 'Het is moeilijk de motivatie vast te houden en er thuis net zo vol tegenaan te gaan als op het werk,' zegt de één. 'Ik zit naar m'n beeldscherm te staren en kan mezelf er maar niet toe zetten om die klus echt aan te pakken,' zegt een ander. Herken je dat? Wat is er aan de hand?

Motivatie en behoeften

Motivatie is datgene waardoor je in beweging komt, wat je aanzet tot actie. Waar je zogezegd je bed voor uitkomt. En dat heeft alles te maken met jouw behoeften. Wat dat zijn? Een behoefte is iets waar je niet zonder kunt, zoals eten en drinken. Dit brengt je ertoe om te werken, geld te verdienen en boodschappen te doen. Behoeften zijn leidend bij de keuzes die je maakt en bepalen waar je je tijd, aandacht en energie aan besteedt.

Als je behoeften niet langer vervuld worden doordat je nu thuis werkt, dan kun je gedemotiveerd raken. Je mist dan de vonk die je energie aanwakkert. Je gaat wellicht tegen je taken opzien en slechter presteren dan voorheen. En misschien voel je je daar dan weer schuldig, chagrijnig of teleurgesteld over.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je behoeften, dan kun je er wellicht iets aan doen. Je motivatie zal verbeteren wanneer je toch kans ziet om aan je behoeften te voldoen, al is het maar deels. Dus waar zit jouw schaarste? Wat mis je? Ik noem een paar voorbeelden:

  • Zekerheid en duidelijkheid
  • Orde en structuur
  • Erkenning en waardering
  • Sociale contacten en gezelligheid
  • Uitwisseling en inspiratie
  • Zingeving

Motivatie bij thuiswerken

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden

Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.

Teamontwikkeling

Onzekerheden

De onzekerheden van de coronacrisis zijn niet zomaar opgelost natuurlijk. Je maakt je misschien zorgen over de toekomst van de organisatie, je vraagt je af of je je baan kunt behouden. En je weet niet hoe het de economie zal vergaan, of hoe de maatschappij eruit komt te zien. Met die onzekerheden zul je nog wel een poosje moeten leven. Maar bij je werk kun je wel zorgen voor duidelijkheid: door afspraken te maken met je collega's en met je leidinggevende over de doelen en taken die nu het belangrijkste zijn, over de manier waarop je contact houdt met elkaar, over de verwachtingen die je hebt over en weer. Als de doelstellingen duidelijk zijn, dan kun je je werk daarop afstemmen. De structuur die je kwijtgeraakt bent kun je vervangen door een werkplanning te maken inclusief pauzes en ontspanning; zo maak je afspraken met jezelf.

Ongepland overleg

Even spontaan bij iemand binnenlopen om iets te vragen of te overleggen is er niet bij wanneer je thuis werkt, net als gaandeweg ideeën oppikken of zien hoe een collega een taak aanpakt. Als contact en uitwisseling belangrijk voor je zijn, of dat nou werkgerelateerd of informeel is, dan zal je daar nu veel meer initiatief voor moeten nemen. Hou vooral contact met de anderen, en wees daar creatief in. Een gezamenlijke online koffiepauze bijvoorbeeld. Ik heb ook gehoord van een groepje collega's die een groot deel van de dag werken met de webcam aan; zo zijn ze toch samen en voelen ze zich verbonden.

Verlies van betekenis

Misschien heb je het gevoel dat je werk aan betekenis verloren heeft en niet meer zoveel voldoening geeft. Weet je dan ook waardoor het in deze situatie minder zinvol lijkt? Wat mis je? Hoe kun je dat aanvullen? En een gewetensvraag: heeft het er eigenlijk altijd al aan ontbroken maar wordt dat nu pas echt duidelijk in je thuiswerksituatie? Dan wordt het misschien tijd om je behoeften en je drijfveren helder in kaart te brengen en je keuzes te heroverwegen. Je kunt natuurlijk dezelfde keuzes maken, maar dan doe je dat tenminste heel bewust. En dat merk je in je motivatie. Thuiswerken leidt tot afstand, letterlijk – maar die hoeft er gevoelsmatig niet te zijn. Betrokkenheid is nog steeds mogelijk. Je zult er wel meer moeite voor moeten doen, meer initiatief moeten nemen en meer zelf moeten organiseren.

Hulp nodig?

Ervaar jij motivatieproblemen bij het thuiswerken en heb je daar hulp bij nodig? Of wil je meer inzicht in jouw persoonlijke behoeften en drijfveren? Neem dan contact met ons op; wij helpen jou graag verder.

Hybride werken

Dit artikel is geschreven in de serie over het hybride werken.

Hybride werken

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.