Zenuwachtig voor de toespraak of presentatie?
Ben je zenuwachtig of nerveus voor jouw toespraak of presentatie? Zie je er tegenop? Wil jij leren om de zenuwen onder controle te houden?
Hoe hou jij de zenuwen onder controle?
Als je nog niet vaak voor een groep gepresenteerd hebt dan kun je best zenuwachtig zijn. En dat is ook normaal. Je gaat iets doen wat je niet of nauwelijks hebt gedaan. Logisch dat je dit niet fluitend gaat doen. Zeker de eerste paar keer kun je spanning voelen. En eerlijk gezegd: veel mensen hebben die spanning of die zenuwen ook nodig om een goede prestatie neer te zetten. Zolang die zenuwen er niet voor zorgen dat je totaal blokkeert is er helemaal niets aan de hand. In negen van de tien gevallen zijn de zenuwen weg, zodra je daar op het podium staat.
Leerdoelen spreken in het openbaar
Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.
Training spreken in het openbaar / presenteren
Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.
Waar ben je bang voor?
Het is met name de aanloop naar de presentatie toe dat de stress toeslaat. Hoe dichter bij het grote moment, hoe meer de zenuwen een rol kunnen gaan spelen. En natuurlijk ben je een meester in het bedenken van de grootste doemscenario’s. Even een paar van de grootste angstscenario’s heb ik voor je op een rijtje gezet. Herkenbaar voor jou?
- Als ik maar niet struikel op het podium
- Als ik maar uit mijn woorden kan komen
- Als ik mijn tekst maar niet vergeet
- Als mijn beamer het maar doet
- Als ik maar geen blunder bega
- Als ik maar niet uitgelachen wordt
- Als maar niemand uit de zaal wegloopt
- Als het publiek het maar leuk vind en niet saai
- Als het publiek maar naar mij luistert
Zie je de “alsen”? Heel erg eng he? En er zijn er vast veel meer te bedenken.
Wat kun je eraan doen?
Een toespraak of presentatie begint met een solide voorbereiding. Neem hiervoor de tijd. Zorg voor een goede opbouw, maak er een smeuïg verhaal van en schrijf de presentatie altijd uit. En vooral ga oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen.
Een goede oefening is om de dagen voor de presentatie te wandelen. Oefen de presentatie in jezelf en nog een keer en nog een keer. Tot je er zeker van bent dat het goed zit met je presentatie. Als de presentatie goed in je hoofd zit, dan word je ook rustiger. Ook door ruim van tevoren aanwezig te zijn op de locatie helpt om rustiger te worden. Controleer of alles goed staat en ook dat het zo staat dat jij je er goed bij voelt. Wil je het anders? Geef het dan aan. Jij moet je daar goed voelen op het podium. Als je zeker weet dat alles volgens jouw wensen is, dan geeft dat weer vertrouwen en rust.
Warming up van uw stem
Het juiste stemgebruik is belangrijk tijdens de presentatie. Heb je weleens een warming up geprobeerd van jouw stem? Trek wat gekke bekken, zeg A E I O en dan heel overdreven of zeg zinnen als: trap op, trap af of de kat krabt de krullen van de trap. Ook jouw spieren kun je opwarmen. Spring wat op en neer of loop nog even een rondje. Dat laatste brengt ook weer rust. Als je gaat sporten dan doe je toch ook een warming up. Om blessures te voorkomen. Ook voor een presentatie is een warming up echt noodzakelijk. Het helpt je stem en je lichaam wakker en alert te maken.
Praktische tips
Voor de presentatie zou ik niet te zwaar eten en ook niet te veel drinken. Ook koffie, melk, jus d’orange of groene thee kun je beter laten staan. Deze producten maakt je stem stroperig.
Ook je concentreren op jouw ademhaling is een manier om zenuwen onder controle te krijgen. Juist door de stress en spanning is de ademhaling hoger en veel sneller als onder normale omstandigheden. Adem vanuit je buik en voel wat de buikademhaling met je doet. Na een aantal keer ademhalen voel je de rust over je heen komen. En tot slot vlak voor de presentatie: zoek de stilte op, zodat je volledig geconcentreerd en perfect voorbereid begint aan jouw presentatie. Jij bent er klaar voor.
Als je nu terugkijkt op het rijtje “alsen” dan zie je dat er met een goede voorbereiding veel rampscenario’s kunnen worden voorkomen. Met deze tips moet je al een heel eind kunnen komen. Lukt het dan nog niet om jouw zenuwen onder controle te houden, dan kan er sprake zijn van spreekangst.
Spreken in het openbaar / effectief presenteren
Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.
Voor groepen maken wij graag een offerte.
Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen
Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.