Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Representatief overkomen

Representatief overkomen is belangrijk. Of je nu solliciteert, een acquisitiegesprek voert, een kooruitvoering bijwoont of wanneer je een toespraak moet houden. Wat is nu een goede representatie? In dit artikel ga ik het verder uitleggen.

Wat betekent het?

Representatief en representatie heeft met elkaar te maken. Om het maar eens met een voorbeeld te duiden. Soms zijn er bezoeken op internationaal niveau waarbij de minister-president zelf aanwezig moet zijn en soms laat hij zich vertegenwoordigen door een afvaardiging. De ene keer gaat hij dus zelf! De andere keer kiest men ervoor om een afvaardiging te sturen die in staat is om ons land te vertegenwoordigen. Maar of de minister-president nu zelf gaat of hij stuurt een afvaardiging, belangrijk is dat er een goede representatie van ons land is. Wie gaat moet een goede afspiegeling zijn van………….

Je zou kunnen zeggen: Wie representatief is:

  • heeft een zekere uitstraling
  • laat een professionele indruk achter
  • presenteert zich op een manier die aansluit bij het gewenste imago
  • kan voor de dag komen tijdens een presentatie, verkoopgesprek, netwerkgesprek of sollicitatiegesprek (welke gelegenheid het ook maar is)

Toch ben ik er nog niet met mijn uitleg. Dus lees het gehele artikel!

Representatief overkomen

Training: jezelf presenteren

De Steven kan je trainen om jezelf te leren presenteren. Vooropgesteld: DE presentatietraining bestaat niet oftewel:  ieder mens is anders, dus iedereen heeft een andere manier van presenteren. En dat is ook prima. Het voorkomt dat iedereen het op dezelfde manier doet en dat presenteren eenheidsworst wordt. Dan zouden alle presentaties saai en voorspelbaar zijn. We gaan samen op zoek naar een manier van presenteren die het best bij jou past.

Je krijgt tips en tricks maar belangrijk is dat je bij jezelf blijft. Als het niet bij je zou passen, kun je nooit jezelf zijn en dan wordt uw presentatie enorm onnatuurlijk. Met als gevolg dat je je heel erg ongemakkelijk gaat voelen. Dat maakt het overbrengen van de boodschap extra moeilijk, zo niet onmogelijk. Op die manier schiet een presentatietraining zijn doel voorbij en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Training jezelf presenteren

Representatie en zelfrepresentatie

Zie je de link ook tussen de woorden representatie en presentatie? Er zit dus verwantschap tussen beide woorden. Hoe jij je presenteert zou representatief moeten zijn voor wie je bent. Jouw presentatie zou een afspiegeling moeten zijn van wie je in werkelijkheid bent. Het moet dus bij je passen. Wanneer je nuchter bent en ‘no-nonsens’ dan is het dus van belang dat je dat ook in je presentatie uitstraalt.

Dat is een enorm verschil met hoe er maatschappelijk wordt gedacht over ‘representatief zijn’. Steeds wordt er gesproken over wat anderen daarin van jou verwachten of hoe de organisatie waar jij werkt vindt dat jij er moet uitzien. En ik begin niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant. Is jouw representatie en presentatie een afspiegeling van wie jij bent, wat jij wilt en hoe jij in het leven wenst te staan?

Maken kleren de man of vrouw?

We presenteren onszelf de hele dag. Maar in jouw werk is de manier waarop je jezelf presenteert van groot belang. Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken. Dat wordt vaak moeilijk gevonden. Jouw representatie heeft te maken met jouw imago. Hoe je eruit ziet speelt daarbij een rol. Voor een deel wordt dat door kleding bepaald. Misschien sta je wars van uiterlijk vertoon maar door je op een bepaalde manier te kleden geef je een boodschap mee. Stel je voor, iemand ziet er altijd heel verzorgd uit. Of juist niet! Iemand ziet er altijd heel slordig uit. Daarmee wekt hij/zij een bepaald beeld op van zichzelf. Of iemand heeft altijd hele dure kleding aan. Daarmee wek je een bepaald beeld op! Is dat erg? Nee, als je je maar bewust bent van het feit dat dit zo is.

Is kleding belangrijk?

Jazeker! kleding is belangrijk. Kleding speelt overal een rol. Wanneer je op straat loopt,  op het podium staat, een presentatie houdt of een toespraak! Maar ook wanneer je solliciteert, een verkoopgesprek voert en wanneer je aan het netwerken bent. Maar dat is het niet alleen. Jouw gedrag, mimiek, gebaren, taalgebruik, stemgebruik speelt ook een rol. Mensen krijgen een beeld van je aan de hand van al deze zaken.

Het is belangrijk dat je je goed voelt in de kleding die je draagt, maar je moet je tot op zekere hoogte ook kunnen aanpassen aan wat de omgeving van je vraagt. Privé kun je het wel heerlijk vinden om in een casual trainingspak te lopen maar de vraag is of dat een goede representatie is van het bedrijf waar je voor werkt.

Representatief overkomen

Een goede representatie begint nooit aan de buitenkant!

Graag geef ik je deze belangrijke tip. Een goede presentatie begint niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant. Je straalt in eerste instantie uit wie je bent en hoe je je voelt. Dus jouw uitstraling kun je wel oppimpen met mooie kleding of door bepaald gedrag te acteren. Maar in feite is dat geen representatie van wie je bent en hoe jij je voelt. Kleding moet een afspiegeling zijn van jouw persoon. Het moet bij je passen. Dus vraag 1 is niet of de kleding past bij wat een ander van je eist. De eerste vraag is: draag jij die kleding waar jij je fijn bij voelt en wat bij jou past. Vraag twee is: wil jij die kleding dragen die van jou gevraagd wordt. En tot hoever wil je je daarbij aanpassen?

Eisen van de omgeving

Natuurlijk kan de omgeving ook bepaalde eisen stellen aan jouw presentatie. Bij bepaalde organisaties zijn kledingvoorschriften. Dat kan gebeuren wanneer je bij de bank werkt, uitvaartverzorger bent, tandarts, dokter, vertegenwoordiger etc.

En weer zijn daar de kernwoorden. Men wil dat jij in je kleding een afspiegeling bent van wat de organisatie voor staat. En als het goed is kloppen die voorschriften bij de identiteit van de organisatie.

Omgaan met kledingvoorschriften

Is het zo gek dat een bedrijf van de monteurs vraagt om bepaalde werkkleding te dragen? Of is het gek dat een agent op straat bepaalde dienstkleding moet dragen? Ik vind het volstrekt logisch. En wanneer je binnen zo’n organisatie past, vind je dat ook niet erg. Het pas bij wie jij bent en jij past bij deze organisatie. Wel is het van belang dat men er duidelijk over is wat men van jou verwacht.

Een aap in een pak

Tot slot: voorkom dat je je als een aap in een pak gaat gedragen. Het is goed om representatief te zijn maar vul niet in wat een ander representatief vindt. De kans is dat jij als een aap in een pak komt wat zo niet bij je past en wat zo geen afspiegeling is van wie jij bent. Dat geeft een zeer vertekend beeld.

Leerdoelen zelfpresentatie

Bekijk ook andere leerdoelen voor de training zelfpresentatie.

Leerdoelen training zelfpresentatie

Diverse trainingen

Meer weten over:

  • sollicitatietraining
  • training jezelf profileren

Neem contact met ons op!

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.