Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Toespraak: voor de vuist weg vertellen

Als er gevraagd wordt naar een leerdoel uit de categorie spreken in het openbaar, dan wordt er   dat er geleerd wil worden om voor de vuist weg een toespraak te houden.

Als je in het woordenboek of Wikipedia deze uitdrukking opzoekt dan betekent dit letterlijk “uit het hoofd spreken zonder voorbereiding”. Niet zelden worden dan voorbeelden gegeven van BN’ers die dat ook zouden doen. “Ze gaan gewoon het podium op en vertellen een mooi en inspirerend verhaal”. “Dat wil ik ook kunnen”.

Zonder voorbereiding

Zonder enige vorm van voorbereiding een podium op te gaan is over het algemeen niet verstandig te noemen. Tenzij jij  een expert bent in een bepaald onderwerp en je regelmatig over dit onderwerp presentaties geeft. Maar eigenlijk heb je dan in een eerder stadium goed over jouw expertise nagedacht, weet jij wat er van je gevraagd wordt en weet je ook goed wat en hoe je iets voor het voetlicht wilt brengen.

Voor de vuist weg leren spreken

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Het gevaar van een toespraak zonder enige vorm van voorbereiding bestaat er onder andere uit dat jij:

  • Niet goed geïnformeerd bent over jouw publiek. Zijn zij experts of zijn zij juist helemaal niet op de hoogte van je expertise? Je publiek bepaalt op welk niveau jij jouw verhaal houdt. Een te inhoudelijk verhaal bij een publiek zonder enige kennis van jouw vakmanschap raakt al snel de aandacht kwijt. Zit er een juist een publiek die expert is op jouw gebied dan bestaat de kans dat jouw verhaal veel te veel Jip en Janneke is. Ook dit publiek ga jij niet boeien.
  • De structuur van je verhaal ontbreekt. In je hoofd lijkt jouw presentatie heel logisch van opbouw. Bij het publiek kan de logica van je verhaal echter totaal ontgaan als je niet zorgt voor een duidelijke opbouw. Het gevaar bestaat dat uw verhaal gaat “zweven”. Hiermee bedoel ik dat uw voordracht alle richtingen uit kan gaan. Het wordt een samenraapsel en onsamenhangend.
  • Jij hebt geen idee hoe lang je presentatie is. Een minuut spreken of presenteren kan in jouw hoofd heel veel langer duren. Zeker als je weinig ervaring hebt met het geven van presentaties is de factor tijd heel belangrijk. Door dit van tevoren goed te timen weet je de lengte van jouw presentatie. Al zal het bij de ongeoefende presentator meestal wel iets korter worden. Zenuwen maken vaak dat jij sneller gaat praten. Maar het getuigt van professionaliteit als je gezegd hebt dat jouw presentatie zo’n vijftien minuten gaat duren en je bent na 8 minuten al klaar.

Goede presentatie lijkt zonder voorbereiding

We hebben hierboven vastgesteld dat het niet verstandig is om onvoorbereid te beginnen aan een presentatie. Wat je juist WEL moet doen is jouw presentatie repeteren en oefenen, zodat het eruit ziet alsof je het zo uit de losse pols verteld. Want dat is wat je ziet. Een presentatie die er zo eenvoudig uitziet, maar waarbij elke punt en komma gerepeteerd is. Van tevoren goed bedacht, goed uitgeschreven en steeds weer bijgeschaafd en verbeterd tot er een presentatie is bedacht die staat als een huis.

En als de presentatie eenmaal staat, dan wordt er hard gewerkt aan de uitvoering ervan. Hoe staat u, hoe beweegt u, hoe gebruikt u uw stem, hoe ondersteunt u uw verhaal?  Met handgebaren en mimiek. Met uw kleding. Alles tot het gehele plaatje klopt. Niets wordt er aan het toeval overgelaten. Als je veel ervaring hebt als spreker kun je er gebeurtenissen en voorbeelden uit de actualiteit aan toevoegen. Maar de basis is te uit en te na ingestudeerd.

Natuurlijk overkomen

En dan komt het moeilijkste. Hoe ga jij tijdens de  presentatie natuurlijk overkomen?

Want het moet niet overkomen als een ingestudeerd verhaaltje. Nee, het moet eruitzien alsof jij het ter plekke verzint. Alsof je juist op het moment suprême het leuke grapje verzint. Dat is het allerlastigste aan presenteren.

Bij het natuurlijk overkomen ga ik uit van jouw eigen persoonlijkheid. Jij neemt immers altijd jouw eigen persoonlijkheid mee in je presentaties. Dat maakt jouw presentatie uniek. Niemand anders kan het op dezelfde manier doen als jij. En eigenlijk is dat het begin van een goede presentatie. Uitvinden wie jij bent en welke eigenschappen jij inbrengt bij het presenteren. Daarom zijn trainingen ook vaak individueel, want jij bent anders als alle anderen. Gelukkig maar, anders zou het heel saai worden. 

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Training spreken in het openbaar (aanbieding)

Op dinsdag 26 november te Hoogeveen, normale prijs € 750,- exclusief BTW. We bieden deze training aan voor de prijs van € 562,50 exclusief BTW (25% korting).

Bekijk de aanbieding

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Podcast: groeien met de riemen die je hebt!

Vandaag publiceren wij de vierde podcast in de serie ‘Reis of bestemming’, die deze keer gaat over ‘groeien met de riemen die je hebt’. Wat voor riemen heb je? Dat zijn jouw talenten. Belangrijk is dat jij je talent kent en herkent.

Maar je moet ook op de goede plek staan anders ga je niet floreren. En wil je je talent ontwikkelen, dan is er voeding nodig. Belangrijk is om jouw sterke punten te ontwikkelen. Dat is wat anders dan een lijstje met verbeterpunten afwerken.

Deze podcast is een interactie tussen gespreksleider Corney Niemeijer en Jan Stevens. Wil je de podcast beluisteren?

Wil je deze podcast luisteren?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.