Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Natuurlijk presenteren: jezelf zijn tijdens de presentatie

Op natuurlijke wijze presenteren betekent dat je niet acteert maar dat je vooral jezelf durft te zijn tijdens de presentatie.  Daar is moed voor nodig maar je kunt het leren.

Hoe meer jij jezelf kunt en durft te zijn tijdens een presentatie hoe makkelijker jij een verbinding zult leggen met je publiek. En juist die verbinding heb je nodig om echt contact te maken. Publiek herkent direct of jij echt bent of vooruit, om het woord maar te gebruiken, of jij authentiek bent. Hoe geforceerder jij overkomt hoe verder het publiek van je af komt te staan. Er wordt vaak enorm de nadruk gelegd om een presentatie vooral foutloos te doen. Hierdoor leg jij jezelf een enorme druk op. Als jij echt jezelf durft te zijn voor een groep mensen of op een podium dan kan ik je vertellen dat het totaal niet uit maakt of je keer een verspreking maakt of dat je even de draad van je verhaal kwijt bent. Dat geldt ook voor het tonen van emoties. Het wordt vaak gezien als een zwakte, maar als je juist je emoties durft te tonen kan dat jouw presentatie enorm ten goede komen. Wees jezelf! Want dan pas kun je mensen raken.

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Zie je er tegenop?

Presenteren. Jij bent zeker niet de enige persoon die er tegenop ziet. Een beetje stress kan je net dat extra zetje geven tijdens het presenteren. De adrenaline geeft je een kick en je geeft een presentatie als nooit te voren.

Maar een teveel aan stress kan ook verlammen. Als je nog nooit of zelden gepresenteerd hebt, dan ga je jouw grenzen verleggen. Dat voelt best heel spannend en oncomfortabel. Dat kan zoveel stress geven dat dit enorm veel aan energie kost. Het gevolg is dat je bij alles gaat nadenken en dat je totaal verkrampt. Ken je jouw tekst nog wel? wie zitten er in de zaal? Als ik maar geen blunder bega? Allemaal vragen die zo in je hoofd gaan zitten, dat je totaal niet meer in het hier en nu bent. En dat heeft zijn  invloed op alles wat je daar voor een groep aan het doen bent. Je stem wordt staccato, je houding verkrampt, je kijkt star uit je ogen. Zelfs je eigen ouders zouden je op dit moment niet meer herkennen. Je eigenheid is totaal verdwenen.

Zelfkennis

Een goede presentatie start met een goede zelfkennis. Weet jij welke eigenschappen echt kenmerkend voor jou zijn in je dagelijks presenteren? Want ook dat is presenteren. De manier waarop jij jezelf in het dagelijkse leven laat zien. Je kunt bijvoorbeeld energiek zijn of enthousiast. Maar ook timide of luidruchtig. Doortastend of verbinder. Deze eigenschappen maken dat jij niet op Pietje lijkt. Maar ook niet op Klaasje. Nee deze eigenschappen maken jou tot je unieke zelf. Hierdoor onderscheid jij je van de mensen om je heen. En juist jouw eigen unieke kwaliteiten zou je terug moeten zien in jouw presentaties. En dat gaat over loslaten wat je zou moeten, maar zijn wie je bent. Ook op een podium.

Niet acteren, maar jezelf zijn

Als je voor het eerst begint met in het middelpunt te staan, want dat is een presentator immers, dan kan dit heel ongemakkelijk voelen. Je voelt de ogen van iedereen op je gevestigd en bent zeer beducht op het maken van foutjes. Je wilt immers niet afgaan voor jouw publiek. Een presentatietraining kan helpen om jou van dat ongemakkelijke gevoel te verlossen. En dan vooral jezelf te worden. En dat moet ook echt vanuit jezelf komen. Het publiek voelt haarfijn aan of je staat te acteren of dat jij echt bent.

Joris heeft sinds kort een nieuwe baan bij een overheidsinstantie. Hij heeft flinke promotie gemaakt en komt nu in contact met managers en leidinggevenden waar hij heel erg tegenop kijkt. Van nature is Joris een heel flamboyante man. Heel enthousiast over de projecten die hij start. Dit enthousiasme kan hij ook heel goed overbrengen op zijn medewerkers. Echter op een wat hoger niveau haat hij juist dit enthousiasme, omdat hij vindt dat hij hierdoor heel anders is als zijn overige collega’s. In werkelijkheid bedoelt hij de managers en leidinggevenden. Hij schaamt zich echt voor deze eigenschap. En hij wil hiervan af. Met die vraag kwam hij bij mij. Ik zou hem moeten leren om minder enthousiasme in zijn doen en laten te leggen. Maar juist doordat hij zo krampachtig probeerde dit te verhullen kwam hij heel onecht over. Alsof hij een rol speelde. En dat was ook zo. Het contrast van de werkzame Joris was heel groot met de privé Joris. Collega’s die hem in zijn vrije tijd tegen kwamen, herkenden hem nauwelijks. Want dan toonde hij wel zijn enthousiasme en kon hij wel ongedwongen gesprekken voeren. Het beter leren presenteren begon bij hem met het accepteren van zijn enthousiasme. Vanuit de acceptatie kon hij meer zichzelf zijn en de krampachtigheid loslaten. Al vanaf zijn eerste presentatie ging het heel veel beter. Dit paste beter bij hem en hij vond zelf ook dat hij minder acteerde. Twee weken na zijn presentatie moest hij voor de eerste keer pitchen. En hij had er zelfs zin in. Als je ergens je enthousiasme nodig hebt dan is het wel bij een pitch. Voor de eerste keer was hij echt trots op zichzelf.

Beter leren presenteren

Je kunt op 4 manieren beter leren presenteren:

  • Je moet op korte termijn een presentatie geven. De datum staat al vast. Als dit het geval is gaan we samen aan de slag om het beste uit jou te halen. Je maakt zelf je presentatie en we oefenen net zo lang tot jij klaar bent om op de grote dag een goede presentatie neer te zetten. Als jij echt spreekangst hebt is het wel raadzaam om geruime tijd van tevoren te beginnen. Spreekangst is meer dan er een beetje tegen op zien. Een aantal kenmerken van spreekangst zijn: hartkloppingen, hoge ademhaling, black-out of presentaties stelselmatig vermijden. In het laatste geval gaat er echt wel een ruime voorbereiding in zitten. Deze training maak ik op maat voor jou. Jij kunt jouw leerdoelen aangeven en die verwerk ik in de individuele training.
  • Er staat nog geen presentatie gepland, maar je wilt er klaar voor zijn als jij hiervoor gevraagd wordt. In dit geval besteden we veel aandacht aan jouw verbeterpunten. Deze worden besproken in een adviesgesprek en naar aanleiding van dit gesprek wordt er voor jou een training op maat gemaakt. Ook deze training is individueel.
  • Ieder kwartaal geef ik een workshop presenteren. Deze wordt afwisselend gegeven in Amersfoort of Hoogeveen. Deze workshop bestaat uit een heel klein groepje van maximaal 6 personen. Kijk voor data op de agenda op deze site. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan ben je altijd op de hoogte.
  • Een training op locatie. Op verzoek kan er een presentatietraining in company worden gegeven.

Natuurlijk presenteren

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.