De beste versie van jezelf
Wil jij de beste versie van jezelf worden? Dan is het goed om dit artikel te lezen. Misschien kan ik je een eindje op weg helpen. De vraag is: wat wordt ermee bedoeld? Waarom hebben wij het over de beste versie of de betere versie van onszelf?
Wat betekent het?
Wat het betekent is voor iedereen anders. Het is taal voor een wens die op de bodem van je hart leeft. Dus het is goed om te formuleren wat jij ermee bedoelt. Ik stelde een aantal mensen de vraag wat ze eronder verstaan. Antwoorden die ik kreeg:
- ‘Ik heb het gevoel dat er meer in me zit dan ik nu kan laten zien: ik wil mijn talenten leren ontdekken en ontwikkelen’
- ‘Ik heb kansen laten liggen en wil gaan studeren’
- ‘Ik wil meer tijd geven aan mijn kinderen’
- ‘Ik heb nog een droom en die wil ik waarmaken’
- ‘Ik wil impact maken’
- ‘Ik wil gezonder leven en daarom ga ik sporten’
Zie je dat het heel verschillend is wat ieder ermee bedoelt? En dat het taal is voor gewenste verandering of voor het realiseren van een droom? Dus formuleer maar hoe jij het ziet!
Beter of niet goed?
De betere versie van jezelf lijkt wel een soort software update. Alsof je van Jantje 1.0 naar Jantje 2.0 gaat. Het woord beter en verbeteren roept vaak de associatie op dat er iets niet goed is of dat er iets niet goed genoeg is. Dat is jammer, maar dat hebben we zo geleerd op school. Onderaan stond: 11 fout, dit moet beter!
Ik neem daar afstand van als het over jezelf gaat. Over jezelf praten alsof je niet goed genoeg bent, alsof jij er niet toe doet: stop er vandaag mee! Het brengt je niets! Ook al is jouw levensroute anders, ook al heb je tegenslagen gehad of verdriet gekend: wijs jezelf niet af, maar werk aan jouw wensen en verlangens!
Ontwikkeling
Een mens ontwikkelt zich. Kijk maar naar een kind. Ik zie het bij mijn kleinkinderen. Ze leren staan, ze leren lopen. Ze leren beter praten. En de ontwikkeling van een kind tot 10 jaar is heel anders dan tussen de 10 en de 20.
Als ik de lijn doortrek: persoonlijke ontwikkeling tussen de 30 en 40 jaar kan anders zijn dan tussen de 50 en 60. Er zijn ook levensfasen die meespelen.
Factor tijd speelt een belangrijke rol daarin. In dit leven gaat het vooral ook om tijd. Aan wie geef jij je tijd? Met wie wil jij de tijd doorbrengen? Waaraan wil jij je tijd spenderen? Dat zijn keuzes.
Willen, kunnen en zijn
De betere versie van jezelf worden leg ik uit als een voortdurend proces waarbij willen (wat wil je?), kunnen (wat kan je?) en zijn (wie ben je?) op elkaar afgestemd is en wordt. Die afstemming stopt pas als je er niet meer bent. Dus het is niet een statisch proces, in de trant van: kassa! Dat diploma heb ik binnen en steek ik in mijn broekzak. En af en toe laat ik even zien aan de mensen om me heen dat ik een geaccrediteerd mens ben! Een soort bewijs dat ik er ook mag zijn.
Wie je bent, verandert ook wel door de jaren heen. Of niet? Ik bedoel niet dat jouw aard en karakter veranderen. Dat zal wel niet. Maar je leert er mee omgaan door de jaren. De scherpe kantjes gaan er wat af. Wat verandert er dan wel? Je kunt leren om anders naar dingen te kijken, je kunt leren om blokkades op te ruimen. Je kunt belemmerende overtuigingen leren omzetten naar stimulerende overtuigingen. Lees ook: willen, kunnen en zijn.
Je kunt ook leren om jouw valkuilen te vermijden.
Weet je wat je ook kunt leren? Jezelf te aanvaarden zoals je bent en vanuit die innerlijke omarming jezelf door te ontwikkelen. Dat is een mooi voorbeeld van jouw beste versie. Je ontwikkeling inzetten op wat er is en hoe je bent. In plaats van allerlei belemmeringen op te roepen over ‘hoe je moet zijn en hoe je toch niet bent’.
Wie ben je eigenlijk?
Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.