Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onderscheidend vermogen

Onderscheidend vermogen is het vermogen waarin jij je onderscheidt van iemand anders of waarin jouw merk, dienst of product zich onderscheidt van andere aanbieders. In dit artikel ga ik niet in op het onderscheidend vermogen van producten of merken. Dat laat ik graag aan de marketeer over. Het gaat mij om jouw onderscheidend vermogen als persoon in jouw leven, levenslooppad of loopbaanpad. Wanneer je in de dienstverlening zit kun je de koppeling maken naar de diensten die je aanbiedt. Die staan of vallen met de persoon toch? Overigens even voor de duidelijkheid: onderscheidend vermogen is wat anders dan onderscheidingsvermogen.

Bezwaar

Ik maak ook een beetje bezwaar vandaag tegen de beweging die voortdurend roept: je moet je onderscheiden, je moet uniek zijn. Dat klopt wel! Maar ik begin bij het begin: in feite ben je uniek en in feite onderscheid jij je al. Alleen in onze maatschappij hebben we afgeleerd om uniek te zijn of om authentiek te zijn. Best wel zonde vind ik om datgene wat er van nature al in zit, kwijt te raken en te verliezen waardoor je later in je leven aan de slag moet met jouw onderscheidend vermogen.

Onderscheidend vermogen

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Jezelf leren profileren

Jezelf profileren is je niet anders, beter of groter voordoen dan je bent. Jezelf profileren is laten zien hoe jij bent, hoe het is voor jou. Lees ook het artikel over jezelf profileren.

Jezelf profileren

Niet met anderen bezig

Als eerste wil ik zeggen: ga nou niet met anderen bezig. Begin bij jezelf. En de vraag: wat is nu jouw onderscheidend vermogen draai ik om naar andere vragen.

 • Wie ben jij?
 • Wat zijn belangrijke waarden voor jou?
 • Wat zijn jouw kwaliteiten?
 • Voor welke overtuigingen sta jij? Waar sta je voor en waar ga je voor?
 • Wat zijn jouw drijfveren?
 • Waarvan raak jij in vuur en vlam?
 • Waar ligt jouw talent?
 • Wat kan jou positief raken?
 • Waar krijg je nooit genoeg van?

Verschil in wat je kunt

Sommige mensen kunnen iets heel goed. Ze kunnen bijvoorbeeld heel goed voetballen en dat onderscheidt ze. Daarom komen ze in de top. Op dat moment onderscheid je je in wat je kunt. Ik noem een ander voorbeeld. Iemand kan heel goed pianospelen. Ook dan onderscheid je je op wat je kunt. Toch is dit onderscheid voor de meeste mensen niet weggelegd.
Wanneer je installateur bent, zal het wel niet zo zijn dat jij de beste CV-ketels plaatst. Natuurlijk kan er verschil in vakmanschap zijn. De ene installateur krijgt een 9,5 en de ander misschien een 6. Dus er is wel onderscheid maar het is nog beperkt.
Onderscheid zit ook niet in de opleiding die je op zak hebt. Er zijn er doorgaans zoveel met een vergelijkbare opleiding.

Verschil in wie je bent en wat je wilt

Ik denk dat het diepste onderscheid zit in wie je bent en wat je wilt. Dan kom je uit bij jouw identiteit. Het onderscheid zit in:

 • Hoe jij in het leven staat
 • Hoe jij verbinding maakt met anderen
 • Hoe je communiceert
 • Hoe je op situaties reageert
 • Wat jou drijft en wat jou in beweging zet
 • Hoe je anderen meeneemt en laat aanhaken

Samengevat

Je hoeft je niet te onderscheiden, je bent al onderscheidend. Het gaat erom dat je de woorden vindt, om te benoemen wat jou onderscheidt. Dat noem ik jezelf profileren. Vertellen hoe het is. Nee, niet hoe het moet zijn. Ook niet hoe je per se wilt zijn. Gewoon hoe je bent. Zo eenvoudig is het. En daarom zo moeilijk!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.