Altijd haast: gejaagd en gehaast
Altijd haast, altijd gejaagd en gehaast is één van de grootste vijanden van ontspanning en rust. En dat past goed in onze tijd. De maatschappij is gejaagd, het leven is gehaast en jachtig. In dit artikel ga ik in op gevoelens van haast en gejaagd.
Definitie en betekenis
Aan de hand van kenmerken kom ik graag tot een definitie voor haast en gejaagd. Ik noem er een aantal:
- Haast duidt op snelheid: er moet iets gebeuren en het moet vlug gebeuren
- Er is weinig tijd om de klus te klaren of er is weinig bedenktijd om er over na te denken (er is namelijk haast geboden)
- Haast duidt op onrust, ongedurigheid of op hectiek
- Er is een sfeer van gehol, gedraaf, vliegen, jachtigheid en gejakker
- Snelheid staat voorop en heeft een hogere prioriteit dan kwaliteit of het goed willen doen
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Stress en burn-out
Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?
Een gejaagde maatschappij
Tegenwoordig eten wij uit de muur. We vliegen in de auto van hot naar her. We varen, we vliegen, we reizen, we doen de TV aan en laten onze gedachten de hele avond bepalen door NIKS. We volgen het nieuws. Als het vroeger nog nieuws was dat Jantje van de huishoudtrap gevallen was, tegenwoordig volgen we de bom- en terreuraanslagen alsof we naar Tarzan kijken. We starten facebook nog even op en ja kijk eens: Anqelique is met haar vriend een weekendje naar Texel, Caroline is naar de film geweest en zo zijn we weer bij.
Ping Ping
O er komt een whatsapp binnen: was het voor jou? Nee, ik had een bericht via messenger. We checken de email nog even voor we naar bed gaan.
Informatieprikkels
Zo jakkeren wij voort van ’t ene informatiebal naar het andere. Op de receptie moeten we even ons gezicht laten zien want ja je moet wel van je laten horen. En zo zie je dan allemaal gezichten en verder ook niets. We praten over de nieuwe winkelwagens bij de supermarkt, we jakkeren voort van ’t ene bericht naar het andere bericht. In ’t weekend plannen we onze agenda ook nog vol met verplichte nummers: verjaardagen, bijeenkomsten etc.
Overprikkeld
Zo kunnen we overprikkeld raken. Ontspannen is er niet meer bij. Rust vinden we moeilijk. We vervreemden van onszelf, we hebben geen contact meer met wie we werkelijk zijn. We verliezen onszelf, we worden doof en blind voor onszelf, we zijn bang voor de stilte en rust, we zijn niet meer in staat om onze eigenheid te herkennen, we kunnen de ander niet meer ontmoeten in zijn bijzonderheid en we hangen naar steeds wat nieuws, wat bijzonders.
Haastige spoed? Zelden goed!
De volksmond zei het al vroeger: haastige spoed is zelden goed. Natuurlijk zijn er situaties waarbij je haast moet maken. Soms moet je even doorpakken en opschieten anders haal je die ene klant niet binnen of is het huis wat je zo graag zou willen kopen al verkocht aan iemand anders. Er is niet altijd tijd om te talmen of te blijven wikken en wegen.
Maar altijd haast is niet goed. De gevolgen kunnen immens zijn wanneer je je altijd bevangen voelt door gevoelens van haast of wanneer je je altijd gejakkerd voelt. Dan wordt het tijd om in te grijpen en jouw levenspatronen drastisch te wijzigen.
Wil je er wat aan doen?
Iemand schreef me pas: ‘Veel te herkenbaar, dat gehol en gevlieg. De wereld is ingericht met verlokkingen, bedoeld om ons te verleiden onze aandacht te richten op dit, op dat, op van alles, tot we er horendol van worden. De planning veel te strak, de to-do-lijst veel te lang, en veel te veel afleiding. Daar komt bij dat we ook weinig ruimte hebben om voor kwaliteit te gaan in plaats van voor kwantiteit. Er is kwantiteit genoeg, maar de kwaliteit daarvan laat meestal zeer te wensen over. Maar het wordt je vaak opgedrongen’.
Wil je er wat aan doen? Dat is een fundamentele keuze. Zoals iemand het pas uitdrukte: ‘meer geluk met minder druk’.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.