Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ondankbaarheid: ben jij ondankbaar?

Ben je ondankbaar? Of ben je zelfs vaak ondankbaar? Vind je dat zelf? Of wordt jou dat aangepraat door anderen? Zeggen ze soms tegen jou dat je een ondankbaar varken bent? Dat klinkt nogal hard, vind je niet? In dit artikel ga ik in op het gevoel van ondankbaarheid. Wat is dat voor gevoel, wat vertelt het jou en wat kun je eraan doen wanneer je ondankbaar bent?

Ondankbaar varken

Ik kan de betekenis als eerste duiden met dat spreekwoordelijke ondankbare varken. Daarmee bedoelt men namelijk dat het varken vaak de bak omgooit wanneer hij verzadigd is (zat). En daar zit een mogelijke uitleg van ondankbaarheid. Wanneer je alles hebt, kun je je ondankbaar voelen. Je bent dan verzadigd. Alles is er! En dat vind je vanzelfsprekend, zo vanzelfsprekend dat je er de waarde amper nog van ervaart. Dat is een eerste betekenis van ondankbaarheid. Je hebt veel, je ontvangt veel maar je ziet de waarde niet.

Een tweede betekenis duid ik als volgt. Je vindt dat je niet genoeg hebt. Je neemt geen genoegen met wat je ontvangt. Ook dat kan leiden tot ondankbaarheid. Ondankbaarheid heeft een paar vrienden die het behoorlijk aanwakkeren:

 • Je moet altijd meer
 • Je moet altijd beter
 • Je moet altijd de beste zijn
 • Je wilt altijd de eerste zijn
 • Je wilt altijd vooraan staan
 • Je bent onrealistisch in jouw verwachtingen
 • Je hebt een roze wolk gecreëerd als het gaat over perfectie

Nou zo kan ik een hele rij maken met de vrienden van ondankbaarheid. Maar er is meer over te zeggen.

Ondankbaarheid

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Negatief gevoel?

Ondankbaarheid wordt meestal negatief uitgelegd. Een bekend Duits theoloog zei: ‘wie is het ondankbaarste schepsel op aarde?’  Zijn antwoord: ‘de mens’ (dr. H.F. Kohlbrugge). Of dat zo is laat ik nu in het midden.  Maar ik kan me niet herinneren dat iemand spontaan tegen me zei: ‘ik voel me de laatste tijd erg ondankbaar’. Daar rust een soort van taboe op. Je moet altijd een beetje dankbaar zijn, zo redeneren wij. ‘Kijk eens wat je allemaal hebt’ of ‘er zijn er die het veel slechter hebben’. En zo fantaseren wij wat dooddoeners bij elkaar die jou van jouw gevoel van ondankbaarheid moeten afhelpen. Maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Ondankbaarheid kan ontstaan wanneer er ingebroken is op jouw behoeftenpatroon:

 • Je voelt je niet gehoord en gezien
 • Men neemt jou niet serieus
 • Je kunt jouw talenten en gaven niet kwijt in je werk
 • Je krijgt niet de waardering die je zo graag ontvangt
 • Het werk wat je doet bevalt je niet of de organisatie waar je werkt, daar pas je niet
 • Je krijgt niet de honorering die je eigenlijk nodig hebt of die bij jouw functie zou passen

Is het dan zo raar dat jij niet dankbaar bent? Ik vind van niet! Maar ondankbaarheid is dan een richtingaanwijzer naar jouw behoeften. Welke behoefte wordt niet vervuld? En hoe kom je daarachter? Ik wil graag aangeven dat ondankbaarheid geen verkeerd of negatief gevoel is. Haal het taboe er rustig vanaf. Het wijst jou misschien op een paar zaken. Welke? Dat kan ik voor jou niet uitmaken maar ik noem er een paar:

 • Leren waarderen wat er is en oog hebben voor wat je ontvangt (ook in de mensen om jou heen als die er zijn)
 • Ontdekken wat je mist en ermee aan de slag gaan

Tegenslag en loslaten

Je kunt je ook ondankbaar voelen omdat je te kampen hebt met:

 • Ziekte of lichamelijke gebreken
 • Psychische vraagstukken waar je op vastloopt
 • Tegenslag of verdriet
 • Zorgen over jouw gezin of partner

Ondankbaarheid kan ook horen bij een fase uit het rouwproces. Een verwerkingsproces wat jij doorworstelt. En geloof me: ook ik heb geen dankbaarheidsschakelaar in huis. Loslaten, incasseren en overgave zijn diepliggende menselijke ontwikkelmomenten die je niet met een druk op de knop realiseert.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Iemand die met jou meedenkt en meevoelt bij het ontwaren van jouw diepste verlangens en behoeften? Neem gerust contact met ons op.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.