Zoeken naar goedkeuring in je relatie
Zoek je naar goedkeuring in je relatie? Moet je partner voortdurend bevestigen dat jij het goed doet, dat je het niet fout doet, dat je er mag zijn?
Wat gebeurt er nu precies?
Mocht je herkennen wat ik schrijf dan is het voor jou niet vreemd dat je een partner hebt gezocht die voortdurend blijk moet geven:
- dat het goed is wat je doet
- dat de interesses die je hebt okay zijn
- dat je enthousiast mag zijn over dit of dat
- dat je okay bent als mens
- dat je er goed genoeg uitziet
- dat je met de juiste dingen bezig bent
- dat je mooie kleren hebt gekocht
- dat jouw schoenen echt wel bij die ene broek passen
- dat je die opleiding echt moet gaat doen omdat het goed is voor je
Angelique: permissie vragen om wie ik ben
Ik moet even denken aan Angelique. Ze zei: ‘ik maak mezelf ondergeschikt in mijn relatie. Als hij niet zo geïnteresseerd is in bepaalde dingen dan meen ik dat ik het niet goed doe. Als hij niet zo enthousiast is over een bepaald onderwerp, dan haak ik af. Sterker nog: ik keur mezelf af. Ik vergeet in te checken bij mezelf, ga leven in mijn hoofd.
Wat is er fout aan?
Voor mij is er niets fout. Maar je voelt beter als je niet afhankelijk bent van de goedkeuring van de ander. Waarom? Je voelt je dan zekerder, je krijgt meer zelfvertrouwen en je bent autonomer. Je ontwikkelt jezelf wanneer je deze stap wilt maken. Hoe? Neem gerust contact met ons op!
Tekort en schuld
Tekort schieten en schuldgevoel horen bij elkaar. Angelique vertelde: ík voel me vaak tekort schieten’. Toen ik vroeg waar dat vandaan kwam zei ze: ‘ik ben behaagziek in zeer ernstige vorm. Altijd moet ik de ander behagen en pleasen. En als de ander zich niet goed voelt, betrek ik dat op mezelf. Ik meen dat ik dan tekort schiet en dan voel ik me schuldig’.
Eigen behoeften vervullen
Wat hierboven omschreven staat gebeurt best wel vaak in relaties denk ik. Het is niet je eigen behoefte vervullen maar je behoefte via de ander proberen te vervullen. Het is teren op de aandacht en waardering die de ander je geeft en er ook afhankelijk van zijn. Het is je gedrag zo aanpassen dat de ander je gaat zien, zoals je wil dat hij je ziet.
Totdat de eye-opener langs komt. En je erachter komt dat je jezelf nooit hebt zien staan, dat jij voorbij ging aan jezelf, dat je ook vaak jezelf niet serieus nam en dat jouw partner ter compensatie jouw behoefte moest vervullen.
Life coaching
Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?
Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!
Relatieproblemen
Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.