Zaken te rooskleurig voorstellen: te optimistisch
Zaken te rooskleurig voorstellen: is dat een valkuil die jij herkent? Dan ben je waarschijnlijk te optimistisch ingesteld en heb je af en toe gebrek aan realiteitszin.
Kenmerken
Ik noem wat voorbeelden van kenmerken die horen bij een te rooskleurige voorstelling van zaken:
- Je verliest de realiteit uit het oog
- Je meent dat de bomen tot in de hemel groeien
- Je stelt zaken mooier en gemakkelijker voor dan ze zijn
- Je hebt ideeën die praktisch onuitvoerbaar zijn
- Je onderschat de praktische implementatie van een plan
- Je geeft toe aan deadlines en planningen die je niet kunt waarmaken
- Je begroot te optimistisch: de uitgaven schat je te laag in en over de inkomsten ben je te positief
- Je bouwt regelmatig luchtkastelen en je doet aan luchtfietserij
- Je bent soms te weinig nuchter
- Je overschat met regelmaat de mogelijkheden
- Je onderschat met regelmaat de problemen die er kunnen zijn
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Het glas is altijd halfvol
Iemand vertelde: 'ik denk niet snel in problemen maar altijd in kansen. Van DIP naar DIM. Niet denken in problemen maar in mogelijkheden. Het glas is bij mij altijd halfvol. Maar soms kom ik er bedrogen mee uit. Dan blijkt dat ik de situatie onderschat heb of dat ik mijzelf of mijn kunnen overschat heb. Waardoor er problemen ontstaan'
Gevolgen
Wanneer onderschatting van situaties plaatsvindt, kan dat vervelend uitpakken. Voor jezelf, thuis of op het werk. Jouw omgeving zal afwijzend reageren. Of jou betitelen als de man of vrouw van mooie praatjes of luchtkastelen
Luchtfietserij!
Het leerpunt zit in realisme. De werkelijkheid onder ogen zien. De tijd nemen om feiten en cijfers op rij te zetten. De eerlijkheid een kans te geven.
Jouw kracht en jouw kernkwaliteit
Er wordt zo snel negatief over gepraat: mensen die luchtkastelen bouwen of woorden als luchtfietserij of dagdromen. Dat is jammer. Té optimistisch ingesteld zijn of zaken te rooskleurig voorstellen komt voort uit de valkuil. Maar er ligt een prachtige kernkwaliteit aan ten grondslag namelijk: optimistisch ingesteld zijn. Je komt meer in jouw kracht door een balans te vinden tussen 'optimistisch ingesteld zijn' en 'realisme'. Jouw optimistische houding krijgt dan meer effect. Want optimistisch ingesteld zijn is een kwaliteit. Je weet zaken namelijk om te buigen naar het positieve en jouw inbreng voorkomt dat zaken te negatief worden bekeken. Training of coaching kan jou helpen te ontdekken wanneer je in de valkuil stapt. Je zult immers niet altijd en overal te optimistisch zijn maar steeds in bepaalde situaties?