Extraversie is de norm
Tegenwoordig moet iedereen extravert zijn. En als je het niet bent dan word je naar een training gestuurd of naar coaching omdat je jezelf meer moet leren profileren. En daarmee is extraversie een soort van maatschappelijke norm geworden. Het is belangrijk dat jij vlot bent en welbespraakt, dat je gemakkelijk op andere mensen afstapt, dat je ad rem reageert. Regelmatig krijgen we deze vraag voorgeschoteld vanuit organisaties.
Aliena moest zich meer profileren
Ik denk aan Aliena. Ze is 43 jaar en hoofd van de afdeling facilitair. Haar manager vindt dat ze het supergoed doet. Inhoudelijk krijgt ze nagenoeg een 10 tijdens haar beoordeling. Eén ding is jammer, zei de manager: ‘Jij bent vaak zo’n stil muisje’. En daar moest ze aan werken. Aliena ging verward naar huis. Die 10 was ze al vergeten. Maar dat nare label: ‘stil muisje’. Ze ging op zoek en vroeg zich af of ik haar kon helpen. Lees ook: jezelf profileren, wat is dat?
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Jaap moest met meer flair communiceren
Zo kwam Jaap ook bij ons langs. Hij had een assessment gehad voor de functie van IT-architect en het zag er allemaal goed uit. Hij moest alleen leren om met meer flair te communiceren. Toen ik Jaap vroeg wat hij daar precies onder verstond, wist hij geen antwoord. Dus vroeg hij zijn manager maar eens, wat zij onder ‘met flair communiceren’ verstond. Ook de manager wist zich er geen raad mee. Ten einde raad het assessmentbureau maar eens gebeld. En eerlijk gezegd: zij wisten het zelf niet goed, nou ja ‘Jaap was zo ingetogen en misschien wel introvert en daar moest hij wat aan doen’.
Angela: ‘Was ik maar ad rem’
Angela kwam langs voor een adviesgesprek. Ze kreeg vaak feedback van collega’s dat ze zo geremd was en dat ze meer ad rem moest reageren. Angela dacht dat je dat wel kon leren met een paar oefeningen. Ze wou het traject doen ‘van geremd naar ad rem’.
Introvert of extravert: wat is er toch aan de hand?
In een ander artikel leg ik het verschil uit tussen introvert en extravert. Daar is veel over te zeggen. Hoewel we wel moeten oppassen met hokjes en labels. En lees ook het artikel: introvert of extravert, wie communiceert beter?
Wat mij betreft bewegen we ons op gevaarlijk terrein als we zo omgaan met mensen als Aliena, Jaap en Angela. We praten over hoe iemand is qua aard en karakter. En wat voor amateurpsychologie is dit, wanneer je meent dat je met training of coaching iemand extraverte eigenschappen kunt aanleren?
Heel eerlijk en scherp gezegd: ik vind het neigen naar karaktermoord. Je doet iemand echt tekort als je er zo mee omgaat.
Leer de introverte kennen!
Belangrijk voor iedereen is om in zijn/haar kracht te komen. En dan richt ik me nu even speciaal tot de introverte mens. Je kunt met een enkel woord de zaak naar de kern terugbrengen waar anderen een heel A4 voor nodig hebben.
- Jouw kwaliteit is dat je beslagen ten ijs komt.
- Je bent iemand die grondig is en degelijk.
- Je bent op de inhoud gericht en niet op de poppenkast van het smoelenfestijn.
- Je loopt niet vooraan in de polonaise en misschien zelfs niet achteraan: je hebt liever een openhartig gesprek maar dan individueel.
Ik zeg: omarm je talent en laat je niks wijsmaken door de wereld om jou heen.
Introvert of extravert?
Dit artikel heb ik geschreven in de serie over introvert of extravert.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.