Doe toch niet zo druk!
‘Jij bent altijd zo druk’, een gezegde dat Marianne al 34 jaar moest horen. Toen ze afscheid nam van de basisschool zei de meester grappend: ‘Dat is onze spring-in-het-veld’. Dit artikel gaat over ‘te druk zijn’, wat net als ‘te stil of te rustig zijn’ niet voldoet aan de maatschappelijke norm.
Wanneer ben je te druk?
Ik probeer uit te leggen wat het is wanneer je zo druk overkomt. Dat is natuurlijk erg subjectief. Maar het lukt mij om er woorden aan te geven omdat ik met Marianne in gesprek was. Marianne is een flamboyante vrouw en in haar uitingen en expressie is zij aanwezig wanneer ze bij mij is. Iemand die stil, rustig en bedaard is, is ook aanwezig maar Marianne is nadrukkelijker aanwezig. Hoe dat kan? Het zit in een paar aspecten:
- Wanneer ze spreekt, vertelt ze veel in korte tijd. Ze praat snel en soms zonder onderbreking. Het kan anderen soms moeilijk vallen om er tussen te komen.
- Haar fysieke expressie omvat veel gebaren en expressieve gezichtsuitdrukkingen.
- Er is sprake van een zekere emotionele intensiteit. Marianne is niet van een gelijkmatige middelmatige zes. Ze is heftig en intens in haar emotionele beleving.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Labelen
Mensen labelen het gedrag van Marianne. De één zegt dat ze hyperactief is of extravagant. Een ander roept haar tot bedaren en zegt: ‘Doe toch niet zo uitbundig’. Weer een ander vindt haar dominant of ze wordt getypeerd als iemand die continu de aandacht trekt. En zo heeft de labelwriter weer wat overuren gemaakt.
In het gesprek heeft Marianne verteld hoeveel pijn al die labels hebben gedaan. Gevolg is dat ze zich ging aanpassen.
Copingstrategie
Marianne heeft een copingstrategie ontwikkeld die ik de naam ‘van mij heeft niemand last’ heb gegeven. Ze houdt zich vaak in. Ze zwijgt. Ze komt rustig en bedaard over. Maar ik zeg er meteen bij: zo is ze niet. Ze heeft geleerd om zo de labelwriter te overleven.
Kwaliteiten
Weet je welke kernkwaliteiten Marianne heeft? Ze is enthousiast, bevlogen en bezield. Marianne is flamboyant en temperamentvol. Ze is levendig in haar uitingen en ook haar emotionele leven is heftig en intens. Het woord ‘grijze muis’ komt in haar woordenboek niet voor. En jazeker, ze valt wel op als ze binnenstapt. Ik wou zeggen: ’t is me er wel eentje en dan in de goeie zin. Heerlijk mens. Ik geniet ervan. Ze is vurig en fel, passioneel, hartstochtelijk, vrolijk en blijmoedig.
Valkuil
Natuurlijk horen daar valkuilen bij. Je kunt overenthousiast zijn, te uitbundig, je kunt te veel ruimte innemen, excentriek zijn of theatraal overkomen.
Leerdoel
Wat is het leerdoel van Marianne? Nou, dat heeft ze me verteld. Ze is door haar manager aangemeld voor de volgende trainingen:
- Hoe hou je je gezicht in de plooi?
- Zelfbeheersing: hou jezelf in ten koste van alles en iedereen
- Wees rustig en bedaard
- Loop in het gareel
Ik doe niet mee aan deze leerdoelen. Stop ermee! Leerdoel 1 is: zelfaanvaarding. Jouw emotionele leven en jouw gevoelswereld zitten zo in elkaar. En leerdoel 2: begrijp een beetje hoe het werkt. Dus geef een ander ruimte, stel vragen etc.
Herken jij je in dit verhaal?
Herken jij je in dit verhaal? Wees dan trots op wie je bent. Maar heeft het nadelig voor jou gewerkt? Bel ons! Ik help je graag.
Introvert of extravert?
Dit artikel heb ik geschreven in de serie over introvert of extravert.
Training kwaliteiten en valkuilen
Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.