Vlotte babbel en toch niet assertief?
Een vlotte babbel wil niet zeggen dat je assertief bent of in elk geval dat jij je niet assertief genoeg voelt. Voor de buitenwereld kom je assertief over maar voor je eigen gevoel niet. In de praktijk kom ik vaak genoeg jongeren tegen die zichzelf niet assertief genoeg vinden.
Hoe kan dat?
Het beeld dat je van jezelf hebt komt niet altijd overeen met wat anderen van je zien. Het kan heel goed zijn dat praten je heel gemakkelijk afgaat, je gaat makkelijk een gesprek aan.
Je hebt van nature een nieuwsgierige houding en je weet veel. Jij kunt over veel verschillende onderwerpen meepraten, je kunt je zegje doen. Aan anderen geef je hiermee de boodschap af, ik ben weerbaar, zelfbewust en zelfverzekerd. Dus kom je assertief over.
Jouw buitenkant en jouw innerlijk
We hebben het nu over de buitenkant van jou. Van binnen kun jij je wel heel anders voelen. Het is heel goed mogelijk dat je je onzeker voelt (zeg ik wel de goede dingen, wat moet ik zeggen), minder bewust bent van wat je zegt (zo heb ik het niet bedoelt) of voel je je helemaal niet zelfredzaam (kom ik weer niet voor mezelf op).
Dit kan te maken met hebben met please-gedrag, aardig gevonden willen worden. Het kan ook zijn dat wanneer er een persoonlijke mening wordt gevraagd, je gewoon even denktijd nodig hebt.
Wat is assertief zijn?
Assertief zijn is zelfvertrouwen hebben, zelfverzekerd voelen en zelfredzaam zijn.
Assertief ben je wanneer je zelfverzekerd bent, je veel vertrouwen in eigen kunnen hebt niet alleen in jezelf als mens, maar ook in jouw kwaliteiten en talenten.
Assertief ben je wanneer je met zelfvertrouwen uitdagingen aangaat, je eigenwaarden en normen hebt ontwikkeld, een realistische kijk op jezelf hebt, innerlijk stabiel en evenwichtig bent.
Assertief ben je wanneer je zelfredzaam bent, je zelfstandig je problemen kunt oplossen en voor jezelf kunt zorgen, wat niet betekent dat je alles zelf moet doen maar ook hulp durft te vragen en te accepteren. Assertief zijn kun je pas zijn als je weet wie je bent, hoe je denkt en welke talenten je hebt.
Jouw talent
In je talenten zit je eigenheid en authenticiteit en laten zien wie je werkelijk bent.
Het gaat hierbij niet alleen om de dingen waar je goed in bent, maar vooral waarom je daar zo goed in bent, het laagje eronder. Dat laagje is wie je bent! Heb je eenmaal dat laagje ontdekt, heb je inzicht in jezelf en weet je waar je sterke en zwakke kanten liggen, dan pas kun jij assertief zijn want je zelfbeeld en zelfvertrouwen groeien als je je bewuster bent van je talenten en als je merkt dat je ze steeds meer inzet. Je gaat op jezelf vertrouwen en wordt stabiel en evenwichtig.
Jongerencoaching
In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?
Andere artikelen
Lees ook:
Auteur
Dit artikel is geschreven door Annita Smit.