Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd bekritiseerd worden door ouders of docenten

Altijd bekritiseerd worden door ouders of docenten, altijd negatieve feedback ontvangen, altijd horen wat er niet goed is. Dat is iets wat ervoor kan zorgen dat er een negatief zelfbeeld ontstaat.

Begrip van de omgeving

Voor een jongere is het zeker niet eenvoudig om begrip van zijn omgeving te krijgen. Als jongere krijg je nogal eens kritiek over zich heen.

Je hoort ouders roepen: “zet die muziek eens wat zachter”, of erger nog “zet die rotherrie nou eindelijk eens uit”. “Ga nu eens aan je  huiswerk beginnen”, “kom eens met je luie .... van die bank af en ga toch iets doen”. Ouders zijn soms jongere/puber-moe.

Altijd commentaar

Ook op school zijn er docenten die jou het niet altijd even gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld als jij je huiswerk niet hebt gemaakt, of te laat inlevert, je haalt matige cijfers.

Altijd bekritiseerd worden door docenten en ouders

Onverschillig?

Aan de buitenkant kan het lijken of je het allemaal niets kan schelen maar wat je aan de buitenkant ziet wil niet zeggen dat het binnenkant ook zo voelt. Het is gedrag dat jij ervoor plaatst om je gevoelens af te schermen of soms ben je je op dat moment niet eens bewust van je gevoelens, deze komen pas later nadat je hebt gehandeld of gedaan.

Waarom dit gedrag?

De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en zijn pas rond hun 25e levensjaar ontwikkeld. De lichamelijke ontwikkeling en de ontwikkeling van de hersenen lopen niet parallel. Zo kan het zijn dat je lichaam ‘volwassen’ lijkt en goed functioneert terwijl je hersenen nog lang niet ontwikkeld zijn. En andersom kan het natuurlijk ook.

Een lichaam dat niet is volgroeit en er nog kinderlijk uitziet terwijl je hersenen al op volle toeren draaien. Het gedrag dat dan zichtbaar wordt komt niet in overeenstemming met je lichaam en je zet de omgeving op het verkeerde been en worden er verkeerde verwachtingen geschept.

Volop in ontwikkeling

Jij als jongere bent nog volop in ontwikkeling en de wereld aan het ontdekken. Je bent in een turbulente tijd terecht gekomen waar hormonen een rol gaan spelen, sociale ontwikkelingen een andere vorm gaan krijgen, emoties die loskomen en nieuw voor je zijn. Aan de ene kant willen je zelfstandig zijn en alles zelf ontdekken aan de andere kant weet je niet hoe je hiermee om moet gaan en heb je steun van je omgeving nodig.

In de knoop!

Soms zit je zo met jezelf in de knoop, dat je er even niet meer uitkomt, niet meer voor jezelf durft of kunt opkomen, even niet meer weet wat je nu echt wil, leuk vindt of blij van wordt. Ook kan het zijn dat je je geen raad meer weet met je gevoelens.

In gesprek gaan met coach die kan helpen te onderzoeken wie je echt bent, waar je motivatie ligt en waar je kracht zit, kan helpen om je weg naar volwassenheid met te vertrouwen te kunnen voltooien.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.