Zijn hoogsensitieve personen verslavingsgevoelig?
Met regelmaat krijg ik de vraag of hoogsensitieve personen verslavingsgevoeliger zijn dan andere personen die niet hoogsensitief zijn. Daarom vat ik mijn antwoord maar eens samen in een artikel omdat blijkbaar meerdere mensen met dit vraagstuk worstelen.
Wat is verslaving?
Alvorens op de vraag in te gaan is het goed om te formuleren wat verslaving nu precies is. Ik formuleer het zo: Verslaving is iets waar je niet meer zonder kunt, terwijl je het niet nodig hebt. Verslaving is ook een uiting van vervreemding van jezelf. En bij verslaving denk je misschien meteen aan de sigaret of aan alcohol of drugs. Dat is niet onterecht maar er is meer te noemen. Je kunt ook vluchten voor jezelf door de verslaving van televisie, internet of social media. Je kunt verslaafd zijn aan:
- Nieuws
- Werken (werkalcoholisme oftewel: workaholic)
- Genot
- Bezit
- Aandacht en waardering: voortdurend in de spotlights moeten staan
- Overmatig helpen of zorgen voor andere mensen
- Overmatig presteren
- Geld
- Macht
- In je hoofd leven
Verslaving heeft het element van afhankelijkheid in zich (emotionele of fysieke afhankelijkheid van bijvoorbeeld nicotine, drugs of alcohol). Afhankelijk zijn van betekent: een ziekelijke zucht tot, er niet meer zonder kunnen, dwingende gewoonte of addictie.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
HSP en verslaving
Zijn hooggevoelige personen meer verslavingsgevoelig dan anderen? Daar begon ik dit artikel mee. Het antwoord is dat ik dit vraagstuk niet onderzocht heb. Dus om daarop ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen gaat te ver. Waarom?
Dieperliggend vraagstuk
Mijns inziens is er nog een dieperliggend vraagstuk. HSP-ers hebben een sterke sensor ontwikkeld wanneer het gaat over het oppikken van gevoelens, sferen, stemmingen etc. Wanneer het aan zelfregie ontbreekt, laten ze zich snel meeslepen door deze prikkels. Overprikkeling dreigt. Om dat te vermijden zie ik soms dat men wil ontprikkelen door ontspanning te zoeken in genotmiddelen of overmatig zorgen, werken, presteren etc. Vaak is verslaving een beschermlaag (zelfbescherming) om de werkelijke prikkels of pijn te ontwijken. Mocht je dat herkennen en je hebt verslavingsvraagstukken dan is het zaak om deze ontprikkeling of ontspanning op een andere manier te vinden dan via de weg van verslaving door eigen kwetsbaarheid en pijn niet langer uit de weg te gaan.
Onjuiste begeleiding
Generaties lang zijn HSP-ers niet juist of zelfs niet begeleid. Sterker nog: HSP bestond niet. Er werd aan voorbijgegaan, het werd niet herkend. De gevolgen daarvan zijn enorm voor diegene die het betrof. Hij/zij werd niet gehoord, niet erkend in zijn/haar diepste gevoelens. Vind je het raar dat er dan een vluchtroute ontworpen werd via de verslavingsweg? Stel je eens voor dat de huidige HSP-generatie wel de juiste aandacht en begeleiding krijgt. Zouden zij dan verslavingsgevoeliger zijn dan niet HSP-ers?
Kortom: wellicht is het goed de vraag anders te formuleren. Zijn HSP-ers verslavingsgevoeliger wanneer zij onvoldoende of onjuiste begeleiding gehad hebben in hun leven? Misschien is het antwoord daarop gemakkelijker te formuleren.
Wat maakt het uit?
De vraag is of het ertoe doet of er onderzoek naar iets gedaan is of niet. Merk je dat je verslavingsgevoelig bent? Of dat jij verslaafd bent geraakt om overprikkeling te vermijden? Ben jij verslaafd geraakt aan een manier van ontspanning en relaxen als prikkelvermijdend instrument? En zit je dat in de weg? Dan wordt het tijd om er iets mee te doen wellicht.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.