Hoogsensitief en presenteren
Ben je hooggevoelig en moet je regelmatig een presentatie houden? In dit artikel tref je enkele tips die je daarbij kunnen helpen.
Presentatietechnieken
Wanneer je moet presenteren heb je bepaalde technieken nodig. Dat geldt voor de opbouw van de presentatie, het taalgebruik, de non-verbale uitstraling die je hebt tijdens de presentatie, het stemgebruik etc. Dat geldt voor HSP-ers en voor niet-HSP-ers.
Wist je dat wij de training presenteren verzorgen?
Wij verzorgen de training presenteren en spreken in het openbaar. Onze trainers kennen de specifieke invalshoeken van hoogsensitieve personen. Wil jij de training presenteren daarom individueel volgen? Dat kan uitstekend. In een aantal sessies kun je progressie maken.
Maar je kunt ook deelnemen aan de dagtraining. Wij organiseren een aantal keer per jaar de training in groepsverband op basis van open inschrijving. Bekijk onze trainingskalender voor de data.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Valkuilen
Ik noem een paar valkuilen die voor HSP-ers in zeer specifieke zin kunnen gelden.
Een eerste valkuil is dat je te gericht bent op de ontvanger. HSP-ers zijn vaak sterk op het terrein van intuïtieve communicatie en ze hebben een antenne voor stemmingen, sfeer, onderbuikgevoelens bij de ander. Soms voelen ze behoeften bij anderen aan terwijl de persoon in kwestie zich daar niet bewust van is. In onze coachingpraktijk zie ik nogal eens dat hoogsensitieve personen daardoor in onbalans worden gebracht tijdens de presentatie. Ze voelen tijdens het presenteren bepaalde prikkels of ze registreren non-verbaal gedrag van de ontvanger (een gaap, blik op het horloge, beantwoorden van een app) en krijgen daar last van. Daardoor kan de HSP-er blokkeren tijdens de presentatie of zich in ieder geval onzeker gaan voelen, hetgeen een vlot betoog in de weg staat. Natuurlijk geldt dit ook bij toespraken in het openbaar of soms zelfs tijdens de vergadering of het werkoverleg.
Een tweede valkuil is dat je je te veel laat meenemen in het energetische niveau van de groep. Je voelt als het ware dat de toehoorders onderuitgezakt en passief op de stoel zitten terwijl je knetterhard werkt tijdens jouw presentatie of toespraak. Je voelt dat de toespraak die je houdt niet vloeiend gaat. Het is zwaar voor jou. Weet je hoe dat komt? Je trekt aan een dood paard. Nu komt de clou: menig HSP-er heeft daarna het gevoel dat hij/zij iets moet oplossen en wil de leemte oplossen die hij/zij ervaart. Gevolg is: nog harder werken en trekken aan het dode paard. En dat werkt niet. Hoe harder je trekt, hoe passiever de groep wordt.
Training presenteren
De Steven verzorgt de training presenteren of presentatietechnieken. De training kunnen wij voor HSP-ers combineren met andere leerdoelen specifiek gericht op HSP of op presenteren. Dat betekent maatwerk: een traject waarbij al jouw leerbehoeften aan de orde komen. Wil je andere leerdoelen voor de training presenteren bekijken?
Wat is het leerdoel?
Wat is het leerdoel in deze situaties en voor HSP-ers in het bijzonder wanneer het gaat om presenteren?
Focus je op wat je wilt vertellen en niet op de toehoorder want voor je het weet geef je alle ruimte aan de toehoorder en ben je in onbalans of ben je de regie kwijt. Ja zeg je, maar je moet toch ook contact houden met de groep? Dat klopt inderdaad maar als je HSP-er bent hoef je niet bang te zijn dat je een monoloog afdraait. Dat kun je niet eens, dus contact houden met de groep doe je sowieso wel. Echter wanneer je daar te veel mee bezig bent word je uit jouw verhaal gehaald en meegezogen in een vorm van negatieve energie.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.