Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Heeft uw kind een ontwikkelingsvoorsprong?

ontwikkelingsvoorsprong

Heeft uw kind een ontwikkelingsvoorsprong? Of hebt u soms het vermoeden dat uw kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft? Wellicht dat we u in dit artikel een eindje op weg kunnen helpen.

Wanneer is er sprake van een voorsprong in ontwikkeling?

Een ontwikkelingsvoorsprong betekent dat uw kind op één of meerdere vakgebieden een voorsprong heeft ten opzichte van leeftijdgenoten. Niet altijd is deze voorsprong blijvend en dus kan er sprake zijn van een tijdelijke voorsprong.

Een kenmerk van ontwikkeling bij kinderen is dat het vaak met sprongen gaat. Soms lijkt weer een tijdje stil te staan. Op andere momenten gaat de ontwikkeling sneller.

Voorsprong groter dan zes maanden?

Bij kleuters spreek men over een ontwikkelingsvoorsprong als de voorsprong groter is dan zes maanden. Overigens geldt dat ook voor een kind uit groep 3, 4, 5 of hogere klassen.

Bij slimme kleuters zie je vaak dat prestaties zichtbaar worden, doordat zij een aantoonbare voorsprong hebben in hun ontwikkeling op leeftijdsgenootjes.

Luister en zie mij (E-book in PDF)

Luister en zie mij is een stappenplan voor het voeren van een diagnostisch gesprek met (hoog)begaafde kinderen. Het boek is geschreven voor leerkrachten en IB-ers en natuurlijk voor iedereen die interesse heeft in de vraagstukken rond het (hoog)begaafde kind.

Voorkant boek

Luister en zie mij: door Annita Smit

Is de ontwikkelingsvoorsprong 7 tot 12 maanden?

Is de voorsprong 7 tot 12 maanden en wordt dat verschil niet veroorzaakt door een versnelling in het lesstofaanbod? Dan kan de voorsprong iets zeggen over de aanleg van uw kind en over de leer-eigenschappen en persoonlijke eigenschappen.

Kenmerken

Er zijn ook zaken waar u op kunt letten wanneer u denkt dat uw kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. We noemen wat voorbeelden. Uw kind:

 • is bijzonder taalvaardig en heeft een behoorlijke woordenschat en kan zich voor zijn/haar leeftijd goed uitdrukken
 • heeft een scherp geheugen
 • heeft oog voor details
 • is snel van begrip
 • is leergierig en nieuwsgierig
 • is bijzonder gevoelig en neemt veel indrukken waar
 • is bijzonder gedreven en gemotiveerd
 • is vroegrijp en denkt soms al na over levensbeschouwelijke onderwerpen
 • is creatief en fantasierijk
 • voelt snel aan of iets ‘oprecht’ is of ‘gespeeld’

Aansluiting op school

Mocht het inderdaad zo zijn dat uw kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft dan is het van belang dat de school erop aansluit. Voor de helderheid: dat geldt voor ieder kind. Ook wanneer een kind zich minder snel ontwikkelt is het van belang dat de school aansluit. Echter bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong vergt dat een andere aanpak. Uw kind dient werk aangeboden te krijgen wat past bij zijn/haar interesses en waardoor hij/zij zijn/haar vaardigheden verder kan ontwikkelen. Maar daarmee is uiteraard niet alles gezegd. Er zijn meer factoren te noemen waarop de school moet aansluiten. Belangrijk is dat u als ouders maar dat ook de school begrijpt waar uw kind tegenaan kan lopen en dat bijvoorbeeld overprikkeling een normaal verschijnsel is bij een kind met een ontwikkelingsvoorsprong. Lees ook: de school begrijpt mijn kind niet.

Weerstand

Wanneer uw kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft en de aansluiting mist op school, bij vriendjes of vriendinnetjes maar ook thuis dan kan dat tal van problemen oproepen. Het kan zijn dat uw kind zich terugtrekt (met een boekje in een hoekje) en zich afsluit van de wereld die hem/haar niet begrijpt. Maar het kan ook dat uw kind de strijd aanbindt wat zich uit in bepaald betweterig gedrag of altijd het laatste woord willen hebben. Nu is de vraag: hoe ga je hierop in? Reageert u:

 • Boos
 • Beschuldigend
 • Consequent
 • Streng
 • Toegankelijk
 • Ik zeg het wel maar meen het niet
 • Te vriendelijk zeggend
 • Confrontatie mijdend
 • De confrontatie aangaan

Soms roept de ene weerstand weer andere weerstand op. Of ongewild reageert u op een negatieve manier waardoor u in een negatieve spiraal van irritatie, boosheid terecht komt. Dat is jammer want dit soort strijd brengt alleen maar vervreemding van elkaar en vereenzaming. Probeer het oordeel los te laten over uw kind. Dus niet oordelend in de trant van:  “jij moet ook altijd het laatste woord hebben”  maar “Wat goed dat je altijd een antwoord hebt”. Voelt u dat dit anders  binnenkomt? Dus niet reageren op de manier van:  “nu moet je je even stil houden/stoppen” omdenken naar “lukt het je om 2 minuutjes stil te zijn, dan help je mij.  Ik kan dan even goed nadenken over….. en daarna kan ik weer naar jou luisteren”.

Best wel moeilijk

Voor u als ouder is het ook best wel moeilijk om te gaan met uw kind dat een voorsprong ontwikkeling heeft. Het vraagt een geheel andere benadering dan bij een ander kind. Wij begeleiden hoogbegaafde kinderen en volwassenen maar ook ouders van hoogbegaafde kinderen. Neemt u gerust contact met ons op.

Hoogbegaafd of hoogsensitief?

 

Webinar

Wilt u meer informatie? Schrijf u dan in voor ons gratis webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan ook zodat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Webinar bekijken?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.