Hoogbegaafd en problemen op het werk?
Ik schrijf over problemen van hoogbegaafden op de werkvloer. Problemen die ik hoor in onze coachingspraktijk. Ter bescherming van de privacy fingeer ik de situaties enigszins.
Geremd in plaats van aangespoord
Vaker hoor ik het verhaal dat de hoogbegaafde werknemer eerder geremd wordt op het werk dan dat hij/zij wordt aangespoord, gestimuleerd of uitgedaagd.
Kortom: het werktempo is gebaseerd op wat gemiddeld is en vaak moet de HB-werknemer zich inhouden.
Als er dan ook nog een manager is die de HB-werknemer niet uitdaagt, niet aanspoort dan leidt dat soms tot demotivatie en bore-out.
Coaching en training: voor HB-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HB-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogbegaafd: gave of probleemgeval
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval.
Meer info via de webshop.
Afgunst
Simone is jurist. Het advocatenkantoor waar zij werkt doet goede zaken. Maar de hoogbegaafde Simone krijgt de moeilijkste dossiers toegeschoven. En dat is in vertrouwde handen bij haar. Ze doorziet de essentie snel van een dossier maar heeft ook een neusje voor details. Collega’s merken ook wel dat Simone een vooruitgeschoven post heeft wanneer het gaat om een bijzondere moeilijkheidsgraad van dossiers. En dat leidt in dit geval niet tot respect of waardering. Simone merkt dat ze wordt tegengewerkt door een aantal collega’s die haar op één of andere manier buitensluiten. Er is sprake van afgunst en dat uit zich in meerdere zaken:
- Sommigen proberen haar in alles te evenaren
- Wanneer Simone een idee in vertrouwen oppert gaan anderen ermee aan de haal alsof ze het zelf bedacht hebben
- Sommige collega’s proberen haar na te doen of doen voorkomen alsof ze haar helemaal kunnen volgen terwijl dit niet zo is
- Bij leidinggevenden wordt ze soms onderuitgehaald door collega’s
- Sommigen labelen haar als weinig sociaal of geen teamplayer
‘Dat zou jij toch moeten weten’
Evert is registeraccountant. Zijn baas weet dat hij hoogbegaafd is. Als er iets fout is, iets niet klopt dan krijgt hij regelmatig het verwijt ‘dat zou jij toch moeten weten of dat had jij toch moeten begrijpen’. Evert wordt daar onzeker van en het vertrouwen om zich kwetsbaar op te stellen verdwijnt door deze benadering. Want voor wie het niet weet: ‘zelfs HB-ers zijn mensen!’.
Onbegrip bij het management
Een ander voorbeeld wat vaker voorkomt is dat het management of de manager de hoogbegaafde medewerker niet kan volgen, hem of haar als vervelend ervaart, te kritisch vindt etc. Ik denk hierbij ook aan Karel. Als fiscalist heeft hij dossiers onderhanden waar hij over wil sparren met zijn manager. Voortdurend loopt hij er tegenaan dat hij niet wordt begrepen waardoor de manager de zaak vertraagt, ophoudt, tegenwerkt of onjuiste beslissingen neemt. Lees ook: slimmer dan jouw baas?
Macht en ego’s
Een bizar verhaal komt van Marion. In haar functie als manager stuurt ze academisch opgeleide techneuten aan. Daar heeft ze een prima verhouding mee. Op inhoud weten ze elkaar te vinden en de techneuten in kwestie hebben respect voor haar kennis en kunde. Maar in de wereld van het management haakt Marion af. Ze omschrijft het als volgt: ‘hoe hoger je in de organisatie komt, hoe meer managers bezig zijn met de eigen stoelendans, eigen ego en ook tal van randzaken als de eigen boot en de grote auto’. Marion zegt: ‘wanneer je daar dus niet gevoelig voor bent of wanneer anderen voelen dat je hen niet adoreert om hun titel, opgebouwd vermogen dan heb je een soort van probleem en word je niet gezien of soms zelfs weggesaneerd’.
Bedreiging voor anderen
Andere HB-ers lopen er tegenaan dat ze een bedreiging voor de manager zijn. Ze zijn te snel, te analytisch, te creatief. Of ze zijn gewoon beter dan de manager die dat als een aanval ervaart. Zo vertelde ondernemer Henk het volgende verhaal: ‘ik werd gebeld door de hoogste baas van het accountantskantoor dat voor ons de jaarcijfers maakte met de vraag of ik ook bewust enkele fouten kon laten zitten in de administratie. Toen ik vroeg waarvoor dit nodig was kreeg ik als antwoord dat de accountants onzeker werden omdat ik het zo goed voor elkaar had, op iedere vraag antwoord wist en omdat ze mij zo moeilijk konden volgen’.
Thuiszitters
Veronique vertelde dat ze regelmatig is ontslagen om redenen zoals hierboven genoemd. Ze zei het volgende: ‘ik ben soms zover dat ik weiger om nog te werken, zo erg is het. Of ik ga nog liever schoffelen bij de dorpstuinman dan dat ik nog één keer ga voor een serieuze baan!’
Coaching en training: voor HB-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.
Andere problemen of vraagstukken
Velden met een * zijn verplicht.