Eén ding is zeker: namelijk jouw talent!
Eén ding is zeker zegt de volksmond, namelijk dat je …….. Dan komt er een opmerking aan die o zo waar is maar ook een beetje platvloers. In dit artikel ga ik in op jouw talent, als enige zekerheid.
Zekerheid
Wij mensen zoeken zekerheden. Da’s een vorm van controle. Dan hebben we grip op ons leven. Dan voelen we houvast. We voelen ons zeker, wanneer we weten wat er komen gaat, wanneer we weten hoe het leven verloopt.
Daarom hechten we aan vaste dienstverbanden. Dan weet je waar je aan toe bent immers. En als je dat weet, dan voel je je goed.
Schijnzekerheid
Zo hebben we zekerheden gecreëerd die geen zekerheid zijn. Ik noem het schijnzekerheid. Wanneer de werkgever wil, zet hij je morgen op straat. Sterker nog: wanneer de economische omstandigheden negatief veranderen, kan de werkgever soms niet anders dan reorganiseren door inkrimping.
Dus jij en ik hebben geen zekerheid. Morgen kan alles anders zijn. Morgen kunnen we ziek zijn, niet meer in staat om te werken. Morgen kunnen we iemand moeten missen, wat ons leven finaal op de kop zet. Morgen kan er iets zijn, wat ons bedreigt in ons bestaan.
Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.
Vertrouwen op uiterlijke bronnen
We hebben geleerd om te vertrouwen op uiterlijke bronnen. Daarom maken we prognoses, verzekeren we alles keer factor 4, maken we scenario’s, doen we aan risicomanagement. Daarom willen we een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, sparen we op ons 30e al voor het pensioen.
Begrijp me goed, er is niks op tegen! Maar we zijn een beetje weggedwaald van onze innerlijke bron.
Innerlijke bron
Deze week vroeg ik Annelies tijdens een loopbaansessie: ‘stel je voor, je moet vluchten uit Kiev en je kunt bijna niks meenemen, ja nog snel even de portemonnee en een paar foto’s van je ouders. Stel, je bent alles kwijt, wat dan?’
Wat dan? Ze keek me aan met grote ogen. Ik zei: ‘dan heb je de gereedschapskoffer met jouw talent nog bij je toch?’ Wanneer je vlucht neem je dit mee:
- Al jouw kwaliteiten
- Al jouw vaardigheden
- Alle kennis die je opgedaan hebt
- Al jouw inzichten
Kortom: alles waar jouw talent zit. En dat talent maakt dat jij kunt overleven in moeilijke situaties en dat jij kunt leven, beleven en herleven in fijnere situaties.
Geld en talent
Annelies en ik spraken nog even door. Stel, je moet vluchten uit Kiev. Je kunt bijna niks meer meenemen. O ja, je kunt nog net die 20.000 euro pakken die je hebt gespaard. Maar jouw talent moet je daar in Kiev achterlaten.
Ik vroeg: ‘wat heb je dan?‘ Ze zei: ‘niet veel, want dat geld is zo op en je hebt niet jouw talent bij je om nieuw geld te maken’.
Verwerven en bezitten
Waar ik steeds meer achter kom is: verwerven is mooier dan bezitten. Bezit leidt tot bezetenheid als je niet oppast en tot een lui en ingedut leven wat voor lichaam en ziel niet goed is.
Om te verwerven zet je je talent in. En hoe je 't wendt of keert, je wordt er fitter van. Enerzijds geef je energie uit, maar de inkomsten heten voldoening, voldaanheid, werkplezier, werkgeluk, tevredenheid en dankbaarheid.
Wat is jouw talent?
Weet je al wat jouw talent is?
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!
Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!
In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.