Vlotte babbel en toch niet assertief?
Een vlotte babbel betekent niet automatisch dat je assertief bent. Sterker nog, soms komt het voor dat je je niet assertief genoeg voelt, zelfs als je voor de buitenwereld wel zo overkomt. Dit is iets wat ik vaak tegenkom. Maar wat zorgt ervoor dat je, ondanks je vlotte praatjes, toch niet zo assertief voelt?
Hoe kan dat?
Wat je van jezelf denkt, komt niet altijd overeen met hoe anderen jou zien. Het kan best zijn dat praten je makkelijk afgaat. Je hebt altijd wel iets te zeggen en komt vaak met interessante input in gesprekken. Je hebt een nieuwsgierige houding, je weet veel en kunt over tal van onderwerpen meepraten. Aan de buitenwereld geef je daarmee een sterk signaal af: 'Ik ben zelfverzekerd en weerbaar'. Dus ja, voor anderen ben je assertief.
Maar binnenin kan dat gevoel heel anders zijn. Misschien ben je vaak onzeker over wat je zegt: “Zei ik wel de juiste dingen? Wat moet ik nu weer zeggen?” Misschien voel je je niet helemaal zelfredzaam, of worstel je met de gedachte: “Waarom kom ik niet voor mezelf op?” Dit kan allemaal te maken hebben met de behoefte om aardig gevonden te worden, of je hebt gewoon even tijd nodig om een persoonlijke mening te vormen.
Training assertiviteit
Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!
Assertief en zelfredzaam
Assertief zijn betekent simpelweg dat je zelfvertrouwen hebt, jezelf vertrouwt, en in staat bent om voor jezelf op te komen. Het draait om het vertrouwen dat je hebt in je eigen kunnen, zowel als persoon als in je specifieke talenten. Je hebt zelfvertrouwen als je vol vertrouwen uitdagingen aangaat, je eigen normen en waarden hebt en een realistische kijk op jezelf hebt. Assertief zijn betekent dat je innerlijk stabiel bent en goed in balans blijft, zelfs in moeilijke situaties.
Assertief zijn betekent ook dat je zelfstandig je problemen kunt oplossen. Het betekent ook dat je bereid bent om hulp te vragen en die hulp ook daadwerkelijk accepteert wanneer dat nodig is. Assertief ben je pas als je weet wie je bent, hoe je denkt, en wat je talenten zijn. Zie ook: Leerdoelen assertiviteit.
Je talent als basis voor assertiviteit
In je talenten schuilt je echte authenticiteit. Het is niet alleen wat je goed kunt, maar vooral waarom je daarin uitblinkt. Dat ‘waarom’ is het laagje eronder dat jou écht maakt. Als je eenmaal dit laagje ontdekt en inzicht krijgt in je sterke en zwakke kanten, groeit je zelfvertrouwen. Je begint je talenten steeds meer in te zetten en je gaat op jezelf vertrouwen. Hierdoor wordt je zelfbeeld sterker en krijg je meer stabiliteit en evenwicht in je leven.
Jezelf blijven ontwikkelen
Het gaat niet alleen om wat je al kunt, maar vooral om hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen en je talenten kunt blijven inzetten. Hoe meer je je bewust wordt van je talenten, hoe meer je ze gaat gebruiken en hoe meer je op jezelf kunt vertrouwen. Dit maakt je niet alleen assertiever, maar ook sterker in alles wat je doet.
Conclusie
Assertief zijn is een proces van zelfontdekking en bewustwording. Het draait niet alleen om wat je zegt, maar vooral om wie je werkelijk bent en hoe je jezelf weet te presenteren in de wereld. Als je je eigen talenten leert kennen en op je eigen kunnen vertrouwt, zul je merken dat je steeds assertiever wordt – niet omdat je het moet, maar omdat het vanzelf komt.
Leerdoelen assertiviteitstraining
De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.
Ebook of webinar
Meer weten over assertiviteit?
- volg ons webinar over assertiviteit
- bestel ons ebook over assertiviteit
Of bekijk onze training assertiviteit!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.