Leidinggeven aan verantwoordelijkheid, vrijheid en vertrouwen
Het managen van verantwoordelijkheid, vrijheid en vertrouwen wordt zo onderhand een begrip. Waar gaat het precies over? Dat is niet voor iedereen even duidelijk. Het is een mogelijk leerdoel voor de leiderschapstraining gericht op resultaat.
Een regeling van vrijheid blijheid
Is de drieluik verantwoordelijkheid, vrijheid en vertrouwen onderdeel van het ‘nieuwe vrijheid blijheid’ en is het een vervanging van vertrouwen is goed, controle is beter? Soms lijkt het er wel op. Wat ik veel hoor is:
- Het maakt niet uit hoe de medewerker zijn werk doet als het gewenste resultaat maar wordt behaald (soms maakt het wel degelijk uit hoe het werk wordt gedaan overigens)
- Het maakt niet uit wanneer en waar de medewerker zijn/haar werk doet als de doelen maar worden gehaald
- Je moet er op aan kunnen dat……………..
Kortom: in deze situatie ontaardt vrijheid in vrijblijvendheid en ontstaat er onduidelijkheid. Dat zal de gewenste resultaten niet ten goede komen. Ik begrijp waar de wens vandaan komt en dat is een tegenreactie op top-down managers die van bovenaf hun wil opleggen.
Leiderschapsstijl
Wat voor leiderschapsstijl heb jij als leidinggevende? Doe de online test. Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Resultaatgericht leidinggeven
Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven voor het middenkader en hoger kader.
Duidelijk en doelgericht
Modern leiderschap is duidelijk overigens. Wie leiding geeft aan vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen, is beslist, duidelijk en doelgericht. Lees ook: duidelijkheid motiveert!
-
Vertrouwen
Vertrouwen geven aan de medewerker dat betekent niet iets van ‘nou bekijk maar hoe je ’t gaat doen’. Ook niet: ‘het maakt niet zoveel uit wat je gaat doen’. Vertrouwen is weten. Weten is dat je als leiding hebt geconstateerd dat jouw medewerker:
- over de juiste competenties beschikt om de taak uit te voeren
- in staat is ingewikkelde situaties op te lossen
- je informeert over de voortgang
- jouw hulp inroept indien nodig
- zich verantwoordelijk voelt voor zijn/haar taak
- zich gecommitteerd heeft aan het te behalen eindresultaat
-
Verantwoordelijk
Verantwoordelijkheden kun je bij jouw medewerker neerleggen wanneer je hebt vastgesteld dat jouw medewerker taakvolwassen is. Pas dan delegeer je verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Eerder niet! Zou je dat eerder doen dan ondermijn je het zelfvertrouwen van de medewerker en zet je de vertrouwensrelatie op scherp met jou als leidinggevende. Verantwoordelijkheden neerleggen bij de medewerker heeft te maken met loslaten. Dat is wat anders dan ‘laat de boel maar lopen’.
-
Vrijheid
Leidinggeven aan vrijheid is wat anders dan vrijblijvendheid. Wie vrijblijvend is als leidinggevende, is niet duidelijk en niet sturend genoeg. Leidinggeven aan vrijheid begint altijd met duidelijk maken wat de kaders van de functie zijn, wat het beoogde eindresultaat zou moeten zijn. Natuurlijk is dat heel wat anders dan dicteren en voorschrijven. Maar er moet geen misverstand zijn over verwachtingen bij werkwijze, resultaat en over verwachtingen inzake goed functioneren van de medewerker.
Resultaatgericht leidinggeven
Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven.
Leiderschapstraining
Bekijk onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.