Mensgericht leiderschap
Mensgericht leiderschap is typisch zo’n begrip dat nogal wat uitleg vraagt. Ik schreef al eerder een artikel over mensgericht of taakgericht leidinggeven. In dit artikel wil ik nog eens benadrukken hoe belangrijk leiderschap is, dat zich richt op de factor mens.
Wat is mensgericht leiderschap?
Wanneer we spreken over mensgericht leiderschap dan is er aandacht, ruimte en tijd voor de medewerker. Dat hoort bij de waarden van de organisatie! Het gaat niet alleen maar om werk, om taken of om doelstellingen. Het gaat niet alleen om economisch winstbejag, nee: er is tijd voor de mens! En die mens kent wel en wee in zijn leven. Dus aandacht, tijd en ruimte heeft en geeft de organisatie in goede dagen (van blijdschap) en in kwade dagen (van zorgen en verdriet).
Doe de leiderschapstest
Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?
Directie en ondernemers
De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.
Verwarring
Ik vind de term soms verwarrend als je er zo over praat omdat mensgericht leiderschap weleens wordt uitgelegd alsof het gaat om softies, om watjes, om een organisatie waar men vergeet dat er ook gewerkt moet worden. En dat vind ik geheel ten onrechte.
De mens maakt het verschil!
Nog steeds maakt de mens het verschil op de werkvloer. Anders uitgelegd: de bedrijfskleding maakt het verschil niet, de bedrijfswagens ook niet, op zich het machinepark ook niet (wanneer je vergelijkbare machines hebt). Zoals een grote autoproducent ooit tegen me zei: ‘wij investeren in de mensen; op technisch gebied win je de concurrentieslag niet meer’.
Onmens gericht leiderschap of onmenselijk?
Als je praat over mensgericht leiderschap dan veronderstelt de term dat er ook onmenselijk gericht leiderschap is. Daar zit weer dat misverstand. Dan wordt het vaak resultaatgericht leiderschap genoemd, of taakgericht leiderschap. Dat is niet wat ik onmenselijk noem. Zo gauw het neigt naar autoritair leiderschap of dictatuur, naar machtswellust van de leider, dan vind ik dat onmenselijk worden. Sterker nog: ik weiger dat eigenlijk te erkennen als leiderschap. Heerschappij voeren is wat anders dan leiderschap. Mensen willen beheersen of mensen willen overheersen is wat anders dan mensen leiden.
Het maximale uit de mens halen: hoe doe je dat?
Mensgericht leiderschap noem ik: het maximale uit de mens halen. Nee, niet uitbuiten ofzo! Eruit halen wat erin zit! Daarmee bedoel ik:
- Een realistische taakbelasting organiseren waarbij inspanning en ontspanning in balans zijn.
- Medewerkers inzetten op hun talent zodat ze bloeien en groeien.
- Duidelijk zijn over verwachtingen en grenzen: dat motiveert.
- Medewerkers verantwoordelijkheid geven naar de draagkracht die zij hebben.
- Medewerkers niet overvragen, maar ook zeker niet te weinig van ze vragen.
- Medewerkers helpen bij hun ontwikkeling want dat draagt bij aan arbeidszekerheid.
Is mensgericht leiderschap hetzelfde als participatief leiderschap?
Mensgericht leiderschap kan participatief zijn of democratisch, maar wat mij betreft ook resultaatgericht of direct.
Het gaat erom dat taakstellingen binnen de organisatie uitgevoerd worden, naar de menselijke vermogens en de menselijke maat. Dat krijg je niet voor elkaar wanneer je mensen overrulet, overvraagt, uitbuit etc. Dat is alleen maar korte-termijnbeleid, waardoor je verzuim, arbeidsconflicten en een onnodig hoog personeelsverloop creëert.
Leiderschapsontwikkeling
Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Bekijk ook de Leerdoelen leiderschap.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.