Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Koppig of halsstarrig

Koppig of halsstarrig is een valkuil. Wordt u wel eens verweten dat u koppig bent? Dan houdt u wellicht lang vast aan uw eigen mening en aan uw eigen inzichten. Verwante aanduidingen zijn:

 • onbuigzaam of onverzettelijk
 • stijfkoppig
 • dwars
 • eigenwijs of eigengereid
 • compromisloos

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Koppigheid levert u niets op

Koppig of halsstarrig is een valkuilKoppigheid en halsstarrigheid levert u niets op. Het enige wat zal gebeuren is dat uw omgeving het laat afweten en denkt:

 • het zal wel 
 • laat hem/haar maar praten
 • er is geen praten tegen: geen beginnen aan

Kortom: de openheid in het gesprek is verdwenen. Uw mening of standpunt stelt u in feite boven de relatie met de ander.

Karaktereigenschap

Koppigheid heeft te maken met een karaktereigenschap. Het is een valkuil van een hele positieve eigenschap. Waarschijnlijk bent u standvastig, volhardend en vasthoudend. Alleen nu slaat u door. Vasthoudend zijn is positief. U geeft niet ‘zomaar’ op. Maar wanneer u doorslaat is het niet meer positief. U verliest het commitment van de ander of de bereidheid om naar u  te luisteren.

Waar ligt de grens?

Toch is het niet eenvoudig of zelfs onmogelijk om de grens te duiden tussen vasthoudend en halsstarrig of tussen volhardend en koppig. Daarover bestaat geen regelgeving in de EU (gelukkig). En verder is ’t ook zo: wie bepaalt die grens? De grens voelt u als het goed is. Wie in zijn valkuil zit, voelt een soort van adrenaline die de grens aangeeft.

Kernkwaliteiten

Iedere valkuil heeft te maken met een kernkwaliteit. Daar wáár de kracht ligt, ligt ook de zwakte. Koppigheid heeft te maken met twee kwaliteiten: volhardend en vasthoudend.

Volhardend

Meer weten over de kwaliteit volhardend?

Volhardend

Vasthoudend

Meer weten over de kwaliteit vasthoudend?

Vasthoudend

Genuanceerdheid is geboden

Toch willen we het genuanceerd benaderen. Uw omgeving kan u ook snel het etiket opplakken van koppigheid. Maar dat kunnen ook de mensen zijn die zelf:

 • Met alle winden meewaaien
 • Onvoldoende ergens voor staan
 • Met iedereen meepraten
 • Te weinig ruggengraat hebben om aan hun eigen mening of eigen principes trouw te zijn

Kortom: U kunt ook gewoon een afwijkende mening hebben. En ook al probeert de hele wereld u te overtuigen: u staat voor uw afwijkende mening. Wat de consequenties hiervan ook mogen zijn. Overigens is daar wel enige durf en moed voor nodig.

Samenvattend willen we stellen: niemand kan voor u bepalen of u koppig bent. Dat is een oordeel namelijk. U kunt op het wel koppig of halsstarrig overkomen (dat is wat anders). Zelf weet u het beste wanneer u van uw mooie kwaliteit vasthoudend bent doorgeslagen naar koppigheid. Vasthoudendheid is effectief. Koppigheid is ineffectief. U bereikt er niets mee.

Gevolgen voor de communicatie

Mensen die vasthoudend zijn hebben nog wel eens moeite met het onderwerp gelijk hebben en gelijk krijgen. Want dat is het lastige aan dit onderwerp: u kunt gewoon gelijk hebben terwijl anderen uw gelijk betwisten, onderuithalen of kleineren. Een leerdoel voor de communicatie kan zijn: het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Lees verder: te stellig in de communicatie.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Ebook authentiek communiceren

Bestel dit ebook via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.