Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Salaris en bonus motiveren medewerkers niet!

Salaris en bonus motiveren medewerkers niet! Wilt u uw medewerkers motiveren door meer salaris of passende beloningen? Zijn dit de juiste maatregelen voor de motivatie van uw personeel? Of kunt u ze op andere wijze motiveren? Over het feit dat salaris medewerkers motiveert bestaat veel verwarring. Steeds vaker komen er berichten in de media dat salaris niet motiveert en dat medewerkers niet harder gaan werken door salarisverhoging.

Geld is een middel

Salaris en motivatieSalaris is heel belangrijk voor uw medewerker. Laten we dat voorop stellen. Maar geld is een middel en geen doel op zich. Niemand zal harder gaan werker ten gevolge van een salarisverhoging. Sterker nog: uw medewerker is er in enkele weken of maanden aan gewend. De verwarring ontstaat over het begrip salaris en geld. Geen mens heeft behoefte aan geld. Wel aan veiligheid en dus een eigen onderkomen. Wel aan eten en drinken. En om die behoeften te vervullen, heeft een mens geld nodig. Geld is een middel dus om behoeften te vervullen. Niets meer en niet minder!

  • Wel een middel: geen smeermiddel

    Salaris en geld is een middel: geen smeermiddel! Medewerkers zijn niet te koop. Ook hun motivatie kunt u niet kopen. Salaris en salarisverhoging is een middel om de waardering voor de medewerker uit te drukken. Maar wanneer iemand gedemotiveerd is voor zijn functie of werkzaamheden is de werking even kortdurend als paracetamol. Een paar  honderd euro erbij went snel.

Behoefte aan waardering en erkenning!

Los van primaire behoeften die vervuld moeten worden (en die dus geld kosten waarvoor salaris nodig is), zijn er tal van behoeften te noemen waarom een medewerker naar zijn werk komt. Anders gezegd waarom een medewerker in beweging (to motion = motivatie) komt. Een medewerker heeft behoefte aan erkenning en waardering. Dat is erkenning van zijn/haar kwaliteiten, vaardigheden en kennis. Een mens wil gezien worden, een plek hebben, ergens bij horen.

Onderbetaling demotiveert wel!

Het bijzondere van salaris is dit: salaris motiveert niet, maar onderbetaling demotiveert uw medewerker wel!  Wanneer medewerkers in de salarisbetaling niet op waarde worden geschat, wordt de behoefte aan erkenning en waardering niet vervuld.

  • op tijd overmaken en betalen van salarissen motiveert niet maar te late uitbetaling van salarissen demotiveert wel
  • beloning naar werken geeft geen extra motivatie maar ongelijke salarissen binnen teams betekent ongelijke waardering en kan tot demotivatie leiden.

Beloning zorgt niet voor bevlogenheid

Nu de moraal van dit verhaal: salarissen, bonussen, prestatiebeloning zorgen niet voor bevlogenheid binnen uw organisatie. Wilt u uw medewerkers motiveren? Dan is bevlogenheid het juiste antwoord!

Bevlogenheid

Hoe zit het met de bonus en prestatiebeloning?

Bonus en motivatie medewerkersOver de bonus het volgende. Een ondernemer vertelde dat hij als blijk van waardering de kerstbonus had ingevoerd. Hij zei daarover het volgende: ‘in het eerste jaar waren de medewerkers blij en dankbaar, dat gold ook voor het tweede en derde jaar. Door bedrijfsomstandigheden kon ik de kerstbonus niet waarmaken in het vierde jaar. Gevolg was: ontevredenheid onder enkele medewerkers’. Wat is hier aan de hand? De bonus was bedoeld als cadeau of blijk van waardering maar werd in een paar jaar omgeturnd tot een recht. En toen men dat verworven recht in een bepaald jaar niet ontving, waren enkelen ontevreden.

  • Maar iedereen is toch niet zo?

    Misschien zegt u: 'ja dat kan nu wel maar ieder teamlid is toch niet zo?'. En daarmee snijdt u de kern van het vraagstuk aan. U hebt helemaal gelijk. Gemotiveerde medewerkers vinden het wel leuk en waarderen het wanneer ze een bonus krijgen. Maar wanneer ze die niet krijgen, werken ze net zo hard, zijn ze even loyaal en betrokken als altijd.

Extrinsieke motivatie

Salaris hoort bij de categorie: extrinsieke motivatie. Dus dingen doen omdat je wordt beloond of omdat je bang bent voor de gevolgen wanneer je ze niet doet. Maar bij de motivatie van medewerkers is het juist zo van belang om de intrinsieke motivatie aan te spreken. Zie ook: intrinsieke motivatie vergroten bij medewerkers.

Leerdoelen

We hebben nog meer leerdoelen voor de training motiveren medewerkers voor u uitgewerkt.

Leerdoelen training motiveren

Training motiveren

Bekijk de training motiveren van medewerkers voor leidinggevenden en managers.

Training motiveren van medewerkers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.