Carrière afbouwen tot je pensioengerechtigde leeftijd
Carrière is een oud woord. Het komt uit het Frans en het duidt op een beroep met stapsgewijze ontwikkeling (bron https://etymologiebank.nl/). Die twee woorden raken me meteen: ontwikkeling en stapsgewijs. Er zijn heel veel artikelen geschreven over carrièreontwikkeling. Maar doorgaans gaat dat over groei en doorontwikkeling of over carrière maken en hogerop komen. Dit artikel gaat over het afbouwen van je carrière.
Hoe lang moet jij nog werken?
Iemand zei pas: ‘ik moet nog zoveel jaar werken’. En eigenlijk vind ik het jammer dat je het zo voelt. Alsof je de laatste jaren nog moet uitzitten. Alsof je daarna bevrijd wordt uit de werkgevangenis. Het gesprek kreeg een vervolg: ‘en daarna ga ik van mijn vrijheid genieten!’. Ik begrijp wat de persoon bedoelt. Maar ik wil even naar de andere kant van de medaille. Ga je pas genieten wanneer je met pensioen gaat? Ik zou zeggen: er ligt geen verbod op ‘genieten terwijl je werkt’! Kun je alleen genieten als je vrij bent? En om er meteen maar verder op in te gaan: ‘voel je je niet vrij wanneer je werkt?’.
Anders kijken!
Ik sprak pas met een jonge vrouw van 32 jaar. Ze werd ziek, raakte uit het arbeidsproces na 2 jaar ziekte. Ze werd depressief en hoewel ze fysiek herstelde van haar ziekte, was het leven voor haar opeens anders geworden. Uitzichtloos! Ze kreeg therapie op therapie, ging weer bij haar ouders wonen. Tot haar moeder iets bedacht waardoor ze weer kon werken. Ze werkt nu 3 dagen in de week en zei: ‘dit is voor mij de beste therapie’. Ze knapte opeens op. De depressie verdween. Werk kan ook therapie zijn en betekenis hebben, als je jong bent, maar ook wanneer je oud bent.
De laatste fase
Stel, je zit in jouw laatste werkfase. Nog een paar jaar en dan stop je ermee. Dat is ook carrièreontwikkeling. Maar de vraag is: kun jij je carrière zo inrichten dat het plezierig is en blijft? Pas deed ik een traject met een meneer die zei: ‘men wil in de organisatie mijn senioriteit inzetten voor jonge collega’s.’ Hij kreeg als taak om kennis en kunde over te dragen aan minder ervaren mensen. Het bracht hem een nieuwe glans op zijn werk.
Functie teruggeven
Ik deed een coachingstraject met een manager van 63 jaar. Hij had op zijn leeftijd ook fysiek ongemak, vond het werken zwaar. Resultaat van het traject: hij ging met zijn baas in gesprek. De functie van manager gaf hij terug, hij ging een dag minder werken zodat de belastbaarheid meer in balans was en hij had minder verantwoordelijkheden en dus ook minder zorgen. Samen vulden ze het in. Er kwam een jongere leidinggevende die hij nog een poosje mocht helpen.
Leren loslaten
Ouder worden is ook leren loslaten. Loslaten van beelden dat jij hetzelfde nog moet als toen je 30 was. Loslaten van beelden dat je nog hetzelfde kunt. Jouw kracht is jouw ervaring. Je hebt in jouw loopbaan al zoveel gezien en meegemaakt. Het is ook aanvaarden waar jouw grenzen liggen.
Jouw loopbaan vormgeven
Jouw loopbaan is onderdeel van jouw levensweg. Het is zo belangrijk dat je de laatste vorm geeft, invult, kleur geeft op een goeie manier. Zodat je niet die oude kritische zeurzak wordt die zich niet meer gehoord voelt binnen de organisatie en zodat je niet het stempel krijgt dat je tegen elke verandering bent.
Het is juist zo belangrijk dat je op een goeie manier kunt stoppen met werken. Dat je er stap voor stap naar toeleeft. Dat je je werk op een goeie manier kunt loslaten. Maar ook: dat je het stuk loopbaan als onderdeel van de levensbaan kunt afsluiten op een manier waar je met plezier op terugkijkt.
Oudere werknemers
Dit artikel schreef ik in de serie: 'coaching voor oudere werknemers'.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.