Coaching oudere werknemers
Regelmatig worden wij gebeld met de vraag: coachen jullie ook oudere werknemers? De tegenvraag is: wanneer ben je dan een oudere werknemer? Wij coachen mensen van 16 jaar (onze jongerencoach) en we hebben soms zelfs iemand van in de 80. Dus alle leeftijden kunnen bij ons terecht. Maar er is één specifieke doelgroep die we wel nader willen duiden en dat zijn de zestigers die langzaam maar zeker naar het eind van hun carrière toegroeien. Tal van vragen kunnen daar een rol spelen. In dit artikel wil ik daar een paar vraagstukken uitlichten.
Kun je nog veranderen als je ouder bent?
Iemand vroeg pas: ‘kun je nog veranderen op mijn leeftijd?’. De achterliggende gedachte is: ik ben al zo oud, ik zit zo verwikkeld in bepaalde patronen, kan dat op mijn leeftijd nog veranderen? Mijn antwoord is eenvoudig: ieder mens kan veranderen. Het gaat vaak niet over kunnen, het gaat over willen. Wil je ook veranderen? De volgende vraag is: wat zou je dan willen veranderen? Natuurlijk gaat het erom dat je wel bij je kern blijft. Jouw eigenschappen kun je leren benutten en je kunt leren de valkuilen te vermijden. Dat is onafhankelijk van je leeftijd. Mits je er open voor staat.
Verwante informatie
Ouder worden en je carrière
Wanneer je ouder wordt, komt het eind van de carrière in zicht. Maar pas sprak ik met iemand die zei: ‘ik moet nog twee jaar werken, hoe vind ik nu uitdaging tot het eind van mijn carrière?’. Iemand anders zei: ‘ik hoop niet dat ik zo’n kritische oude zeurzak word in de laatste dagen van mijn werk. Maar ja, de vraag is: hoe ga je ermee om? Het verschil is al de juiste mindset. Moet je nog twee jaar werken? Of: mag je nog twee jaar werken?
Veranderingen: hoe ga je ermee om?
Vaak zeggen mensen dat het omgaan met veranderingen moeilijker is wanneer je ouder wordt. Wat mij betreft is dat te stellig. Natuurlijk zie ik ouderen die moeite hebben met ICT-vaardigheden en die weinig affiniteit hebben met de mobiele telefoon of WhatsApp. Natuurlijk zie ik ouderen die botsen qua waarden, normen of arbeidsethos met de jongere generatie. Maar soms is het ook de rijpheid en de gerijptheid bij de oudere mens die juist daardoor met veranderingen kan omgaan omdat hij/zij al zoveel veranderingen heeft gezien. Heel af en toe hoor ik de opmerking: ‘hoe hou ik me staande in een organisatie waar heel veel jonge mensen werken?’. Misschien is het tijd om je carrière eens onder de loep te nemen en na te denken over een zinvolle afbouw?
Zinvolle invulling tot je AOW-gerechtigde leeftijd?
Cruciaal is de vraag: hoe kun je je loopbaan zinvol invullen tot je AOW-gerechtigde leeftijd? Waar ligt jouw toegevoegde waarde? Moet je het takenpakket nog anders verdelen? Kun je jongere medewerkers begeleiden en jouw kennis en ervaring inzetten?