Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zeemeeuwenmanagement: wat zijn de competenties?

Zeemeeuwenmanagement: wat wordt daar precies mee bedoeld?

Zeemeeuwenmanagement is een aanduiding waarbij sommige mensen bepaald gedrag van managers proberen te typeren. Maar wat is het precies?

Kenmerken van de zeemeeuw manager

Vaak komen ze binnen als er problemen zijn binnen een organisatie. Ze verhuren zich meestal op interim-basis om de boel weer op orde te krijgen. Ze voeren her en der wat gesprekken en binnen korte tijd hebben ze de oorzaken van de problemen op tafel. Er moeten maatregelen komen.

Wil je ook de andere artikelen lezen over grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag

Zeemeeuwen manager of zeemeeuwen-management

  • Met veel gekrijs uit het managementjargon worden de medewerkers belaagd. Zelfs medewerkers die al jaren goede staat van trouwe dienst hebben. Opeens functioneren ze niet (meer) volgens de manager. Woorden waar niemand wat van begrijpt worden gebezigd als horizontale en verticale dienstverlening (weet je wat dat is?), horizontalisering van diensten of de gekantelde organisatie. Ze verkopen zich soms als zogenaamde verandermanagers die op school hebben geleerd wat verandermanagement is maar in de praktijk niet begrijpen hoe ’t gaat.
  • Rondfladderen is een competentie van de zeemeeuwmanager. Daarmee bedoel ik: reacties zijn onverwachts, komen uit onverwachte hoek, impulsiviteit, gebrek aan visie.
  • Onrust zaaien hoort er ook bij. Medewerkers schrikken, worden onzeker, verliezen vertrouwen, worden onder druk gezet, moeten opeens een verbetertraject volgen wegens disfunctioneren (terwijl niemand begrijpt waarom).
  • Hoog in de pikorde staan vinden ze belangrijk. Eigen visie, eigen inzicht gaat voorop. Kijk eens wat ik gepresteerd heb, dat zit er vaak achter.
  • Ze hebben vaak een scala aan trainings- en adviesbureaus in de koffer die ze meenemen naar iedere organisatie. Vaak ook coaches en trainers uit de zeemeeuwen-enclave die precies hetzelfde gedrag vertonen en door de bril van de zeemeeuw-manager naar de organisatie kijken.
  • Opeens zijn ze weer vertrokken. Op zoek naar de volgende klus. En de organisatie die achterblijft, heeft doorgaans nog grotere vraagstukken dan voor de komst van de zeemeeuw-manager.

Slecht leiderschap

Je begrijpt dat deze management-vorm niet de schoonheidsprijs verdient. Het is een vorm van machtsvertoon op de werkplek die ik typeer als gebrek aan leiderschap. Gebrek aan leiderschap (GAL) bevordert ziekteverzuim in organisaties.

Ziek worden van je werk

Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.

Ziekmakende organisaties en teams

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.