Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Open communicatie bevorderen binnen jouw team

Open communicatie. Een leerdoel voor jouw team en teamleden kan zijn om de open communicatie onderling te bevorderen en te versterken. Maar wat is open communicatie? Is dat hetzelfde als het achterste van jouw tong laten zien, jouw hart en ziel op tafel leggen? In dit artikel leg ik uit wat open communicatie is. Ook aan welke voorwaarden voldaan moet worden om de open communicatie te bevorderen.

Waarom is het belangrijk?

Open communicatie is van belang binnen teams omdat dit bijdraagt aan een positief werkklimaat, een goede werksfeer en zelfvertrouwen van de afzonderlijke teamleden. Open communicatie bevordert de teamprestaties, de bedrijfsresultaten en voorkomt uitval en verzuim..

Misverstand

Open communicatie is wat anders dan het delen van jouw privé geheimen. Ik merk dat hierover nogal eens verwarring bestaat. Je kunt gerust privé en zakelijk gescheiden houden.

Open communicatie bevorderen binnen teams

Samenwerking

De Steven verzorgt de training samenwerking verbeteren.

Samenwerking verbeteren

Teamontwikkeling

Bekijk al onze interventies inzake team- en organisatieontwikkeling!

Team- en organisatieontwikkeling

Wat is het precies?

Ten diepste is open communicatie:

  • we zeggen onze mening
  • meningsverschil mag er zijn binnen ons team
  • we spreken onze gevoelens uit
  • we respecteren elkaar bij meningsverschillen
  • we respecteren elkaar wanneer gevoelens worden uitgesproken
  • we durven elkaar kritiek of feedback te geven
  • we durven een afwijkende mening te hebben
  • we rekenen elkaar niet af op..... maar spreken elkaar aan

Voorwaarde

Wil er open communicatie ontstaan binnen jouw team dan is vertrouwen het sleutelwoord. Worden teamleden afgerekend op een afwijkende mening, worden ze negatief bekritiseerd of is er een sfeer van onveiligheid, dan kun je een open bedrijfscultuur vergeten. Een teamtraining gericht op communicatie gaat je niet helpen en andere interventies zijn noodzakelijk.

Kortom: er is vertrouwen nodig binnen het team om de open communicatie te bevorderen.

Taak van de leidinggevende

Het bevorderen van open communicatie is weliswaar een taak van de leidinggevende. Maar je begrijpt wellicht dat je het als team samen moet doen. Wel kan de leidinggevende een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van open communicatie door bijvoorbeeld het creëren  van een positief werkklimaat en ook door de juiste waardering aan medewerkers te geven.

Samenwerking

De Steven verzorgt de training samenwerking verbeteren.

Samenwerking verbeteren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.