Rouw: door verlies elkaar kwijtraken
Een verlieservaring is heel erg heftig. Voor jezelf, maar vaak ook voor de mensen om je heen. Vaak beïnvloedt een rouwproces ook eigen houding en gedrag. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms veranderen mensen ook permanent door een rouwproces. Dat kan ten goede zijn, maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. Je herkent degene die je lief is helemaal niet meer. Het gevolg kan zijn dat je elkaar kwijtraakt in een rouwproces.
Partner kwijtraken door rouwproces
Als je gezamenlijk een rouwproces ingaat, wil dat niet zeggen dat je het rouwproces beiden hetzelfde ervaart. Verschillen in opvatting en overtuiging kunnen heel veel wrijving en botsingen veroorzaken. Het vergt enorm veel van partners en vaak moet blijken of de relatie sterk genoeg is om zo’n verlies te overleven. Het vergt ook veel inlevingsvermogen om de kant van de ander te kunnen en willen zien, zodat je openstaat voor een andere mening. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlies van een kind. Het verlies van een kind dat zo dicht bij je staat en waar je intens van houdt, kan partners uiteendrijven.
Ook verlies van gezondheid kan een partner doen besluiten een relatie te beëindigen. De zieke kan hierdoor erg veranderen maar ook het leven van de partner en familie kan door een ziekte ingrijpend veranderen. Niet iedereen kan of wil zich aan de nieuwe situatie aanpassen.
Ik denk hierbij aan Gertjan. Hij heeft MS. Zijn vrouw wou bijvoorbeeld niet naast hem fietsen (hij had een aangepaste fiets). Zij schaamde zich dood, zei ze tegen hem. Toen het iets slechter met hem ging werd hij geplaatst in een verpleeghuis. Elk weekend zou hij naar huis gaan. Dat is 2 keer gebeurd. Toen ontving Gertjan de scheidingspapieren…
Reacties op rouw
Reacties op een rouwproces kunnen heel verschillend zijn. De één reageert anders op een verlieservaring dan de ander. De rouwcirkel kan je inzicht geven hoe je met verlies omgaat. Meer weten? Lees dan verder.
De rouwcirkel
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
Kind kwijtraken door een rouwproces
Ook al ben je niet het kind kwijtgeraakt, toch kun je een kind verliezen tijdens een rouwproces. Je kunt als rouwende jouw kind bijvoorbeeld dwangmatig gaan verzorgen. Je richt jouw zorg vooral op jouw kind, omdat je ertoe wilt blijven doen en gezien wilt worden. Jouw kind kan hierdoor een verstikkend gevoel ervaren, waardoor hij steeds meer afstand neemt. Het contact verbreken kan dan een gevolg zijn.
Familie of vrienden kwijtraken door een rouwproces
Een rouwproces heb je nooit alleen. Er zijn altijd familieleden en/of vrienden bij betrokken. Familie of vrienden die ook een mening hebben. En ook gehoord willen worden. Juist in een rouwproces kunnen de emoties hoog oplopen. En tijdens die emoties kunnen weleens dingen gezegd worden in het heetst van de strijd. Denk maar eens aan ruzies door erfenissen. Niet zelden valt een familie hierdoor uiteen.
Maar ook in een echtscheidingsprocedure wordt vaak stelling genomen. Je bent voor of tegen. Niet zelden raken vriendschappen hierdoor onherstelbaar beschadigd en vallen weg
Een rouwproces is voor jezelf en jouw omgeving erg ingrijpend. De verhoudingen kunnen daardoor erg zoekraken en totaal verstoord raken. Je kunt het gevoel krijgen dat je de mensen om je heen totaal niet meer begrijpt en dat je op een eilandje zit. Je raakt verstrikt in jouw eigen gevoelens en jouw emoties tollen alle kanten op. Rouwcoaching kan je hierbij helpen.
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
Leerdoelen
Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.