Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw en heimwee

Heimwee wordt niet zo snel geassocieerd met rouw. Toch is het te begrijpen dat deze emotie optreedt bij rouw als je de betekenis van heimwee ziet.

Betekenis

Wat is heimwee volgens Wikipedia? Heimwee is het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende. Het speelt vooral als men op een onbekende plek is, bijvoorbeeld op vakantie. De mate van heimwee kan variëren van zwak tot zeer ernstig.

In de definitie van Wikipedia wordt vooral de link gelegd van heimwee naar huis. Iedereen kan daar vast wel voorbeelden bij bedenken. Misschien heb je als kind wel heimwee gehad toen je voor het eerst ging logeren. Of je droomde al jarenlang van een verhuizing van de grote en drukke stad naar een plekje ergens buiten. In jouw fantasie had je dan wat dieren om de deur en genoot je van de rust en stilte. Alleen toen je jouw droom had gerealiseerd vond je de stilte wel oorverdovend. En je miste de bedrijvigheid van de stad. Soms gaat dit gevoel van heimwee over, maar vaak wordt na verloop van tijd besloten om toch weer terug te verhuizen naar de stad. En dat kan. Je kunt weer terugkeren naar jouw veilige plek, omdat deze er nog gewoon is.

Rouw en heimwee

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Verlieservaring

Hoe anders is dit na een verlieservaring. Een verlies is definitief. En er is geen enkele manier om terug te keren naar het oude vertrouwde. Maar daarom kan er wel een gevoel van heimwee ontstaan. Alleen is er aan deze vorm van heimwee niet veel te doen. Je kunt immers niet meer terug.

De heimwee kan veroorzaakt worden door verschillende omstandigheden:

  • De heimwee kan getriggerd worden door een bepaalde situatie. Je ziet bijvoorbeeld allemaal echtparen fietsen en je denkt terug aan al die keren dat je met jouw echtgenoot op pad ging. De heerlijke fietstochtjes die je samen maakte. Of je bent met jouw kind op het voetbalveld. Je denkt terug aan de tijd dat je nog niet ziek was en je genoot van het spelen van jouw eigen voetbalwedstrijd en hoe je genoot van met name de “derde helft”. Of je hoort van jouw buurman dat die met zijn gezin op vakantie gaat. En je denkt terug aan de tijd dat je dit ook deed. Maar door het verlies van jouw baan zit een vakantie er voorlopig niet in en moet je zuinig met jouw geld omgaan. Bekende situaties, maar na een verlieservaring kun je niet meer terug naar het oude, vertrouwde. Een harde constatering.
  • Ook na dromen kun je een heftig gevoel van heimwee ervaren. In jouw droom is alles nog goed. Je hebt nog niet jouw verlieservaring gehad en alles lijkt nog zo goed en onbezorgd. Het leven lachte je in jouw droom nog helemaal toe.
  • Je kunt ook heimwee ervaren als jij je eenzaam en alleen voelt. Je denkt dan terug aan de tijd dat alles nog goed was. De heimwee kan je dan echt overspoelen.

En zo zijn er nog veel meer momenten te bedenken dat een gevoel van heimwee je overvalt na een verlieservaring. Heimwee behoort bij een rouwproces tot de categorie rouwgevoelens.

Relatie met jouw behoeften

Heimwee vertelt iets over jouw behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Oftewel: jouw behoefte aan wat vertrouwd is en wat jouw thuis is. We hebben het beschreven in het artikel over heimwee.

Heimwee

Gevolgen

Als je lekker weg mijmert en je zit helemaal in het gevoel dat alles prachtig en geweldig is. Dat je helemaal blij en tevreden bent en dat jij je gelukkig voelt. Dan komt het gevoel van heimwee echt als een donderslag bij heldere hemel. Het voelt ook echt als een mokerslag. Ineens sta je weer met beide benen op de grond. Terug in de harde realiteit. Je realiseert je ineens dat het maar een droom was of een heerlijke herinnering. De werkelijkheid is echter heel anders. Want je hebt wel degelijk een groot verlies meegemaakt.

En met deze constatering komt ook het grote gevoel van heimwee en het grote verdriet terug. Maar ook boosheid en opstandigheid is een heel normale reactie op heimwee. “Waarom moest mij dit overkomen?”. Maar ook realiseer jij je: ”dit wordt nooit meer anders. Dit is definitief.” Je kunt niet meer terug naar de oude vertrouwde situatie, maar je moet leren leven met het gevoel van gemis, verdriet, opstandigheid en boosheid. En dat is zeker niet gemakkelijk. Gun en geef jezelf tijd voor al deze gevoelens.

Heimwee is een heel normaal gevoel na een verlieservaring. Zelfs na een echtscheiding of een gedwongen verlies van een baan kan dit gevoel optreden. Dat lijkt heel tegenstrijdig, maar niets was alleen maar slecht. Je zult ook goede herinneringen aan jouw gestrande huwelijk hebben of goede herinneringen aan jouw verloren baan. Ook deze goede herinneringen zullen van tijd tot tijd bij jou naar boven komen en een gevoel van heimwee geven. Ook al wil je in dit geval meestal niet meer terug naar de oude situatie.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.