Werk naar je toetrekken of aantrekken
Werk naar je toetrekken of aantrekken kan een tijdverspiller eerste klas zijn. Ben je iemand die snel werk naar zich toetrekt? Of die een bepaalde aantrekkingskracht heeft om snel ja tegen bepaalde werkzaamheden te zeggen? In dit artikel over tijdverstoringen ga ik in op het onderwerp: ‘trekt het werk jou aan of trek jij het werk aan?’.
Overal komt het voor
Een bepaalde categorie mensen trekt altijd werk aan. De ene keer zijn ze leider bij de voetbalclub, de andere keer halen ze het oud papier op als vrijwilliger voor de school. Dan zitten ze in het bestuur van plaatselijk belang of lopen ze met de collectebus voor een goed doel.
Ook op de werkvloer is dit het geval. Sommige mensen hoef je niet te vragen of ze willen overwerken: de noodzaak hadden ze zelf al vastgesteld. Je hoeft ze ook niet te vragen om een keer een stap harder te lopen. Dat doen ze al uit zichzelf.
Kortom: of het nu op het werk is, in de kerk, op school, in het dorp waar je woont. Alles draait op een bepaald aantal mensen die bereid zijn iets meer te doen dan een ander
Tijdverspillers en tijdverslinders
Stoorzenders en verstoringen op het werk noem ik een tijdverslinder of tijdverspiller. Lees ook andere artikelen over tijdverspillers.
Werkmagneet
Misschien doe jij het wel: werk aantrekken. Of misschien voel jij het wel dat het werk naar je toetrekt. Hoe kan dat toch? Ik doe een poging. Wanneer jij dit herkent ben je denk ik iemand met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, een enorme betrokkenheid en je bent loyaal aan jouw medemens. Vervolgens ben je toegankelijk, benaderbaar, behulpzaam en zorgzaam. Klopt het een beetje? Waarschijnlijk ben je er gewoon keigoed in. Je collega's weten dat, en weten je te vinden. Ook voor rotklussen komen ze bij jou wanneer ze weten dat jij niet snel nee zegt.
Waarom doe je het?
Dan de vraag: waarom doe je het? Wat motiveert jou om altijd te presteren, altijd klaar te staan voor Jan en alleman en altijd ‘aan te staan?’. Is dit een vorm van overpresteren, bewijsdrang, of meen je dat je verplicht bent om dat te doen?
Een tweede vraag: gaat het soms of regelmatig over jouw grens heen? Als dat het geval is, wordt het dan geen tijd om jezelf af te vragen of je niet een keer een grens moet stellen? Je hoeft de maatschappij niet in zijn geheel op je rug te nemen toch?
Gevolgen
Uiteraard heeft het ook gevolgen. Denk alleen al aan jouw energiebelasting. En ook aan de hoeveel tijd die je er aan kwijt bent. Voel je soms ook dat het over jouw grens heen gaat? Andere gevolgen:
- Je planning komt in de knel door de extra taken en dat levert je stress op
- Als je het extra werk niet leuk vindt om te doen, dan gaat het ten koste van je motivatie
Verwante artikelen
Training timemanagement
Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.