Vakantiestress: heb jij er last van?
Het is eindelijk zover: de vakantie staat voor de deur! Een periode waarin je wilt genieten van rust en kostbare momenten met dierbaren. Voor iedereen betekent vakantie wat anders. Zelf hou ik van eenvoudige en sobere vakanties en ben ik tevreden met een plekje in Nederland, een fiets, een laptop (schrijven doe ik altijd) en een mooi boek. Andere mensen zoeken juist het avontuur of willen reizen. En weer andere mensen blijven het liefst thuis en gaan klussen of in de tuin aan het werk. Wat dat met stress te maken heeft? In dit artikel ga ik in op vakantiestress.
Wat is vakantiestress?
Vakantiestress is een sluwe tegenstander die je al besluipt een aantal weken voor de vakantie. Misschien ken je dat wel op je werk: de lijst met wat er allemaal nog af moet voor de vakantie. Alsof er geen werktijd na de vakantie meer komt. En denk eens aan de overdracht van werk aan je collega’s omdat het werk ook tijdens jouw afwezigheid moet doorgaan. Vaak ontstaat er veel werkstress voor de vakantie.
Maar vakantiestress gaat ook over alle voorbereidingen die je moet treffen. Het gaat over alles wat jou fysieke of mentale druk geeft. Denk eens aan inpakstress. De koffer moet worden ingepakt en wat moet er allemaal mee? Welke kleding neem je mee? Of nog belangrijker: heb je je paspoort wel bij je? Denk je aan je reisdocumenten? En hoe laat je je woning achter? Geeft de buurvrouw de bloemen water? En heeft zij de sleutel al? Dan komt de dag van vertrek. Is alles geregeld? Heb je niks vergeten? Als je ver moet reizen, geeft dat voor veel mensen ook stress. Bijvoorbeeld wanneer je lang in de auto moet zitten of wanneer je moet vliegen.
Soorten vakantiestress
Ik noem wat voorbeelden van vakantiestress:
Als eerste dus de voorbereiding en de planning van de vakantie of de inpakstress bij de koffer. Maar je kunt ook financiële druk ervaren. Zeker als je een dure vakantie hebt geboekt.
Wanneer je op vakantie bent, merk je dat je je normale structuur verliest. Normaliter ben je redelijk op tijd uit je bed en ga je ook op tijd slapen. Nu de structuur doorbroken wordt omdat je niks moet, kan dat ook stress geven. Je merkt dat iedereen anders reageert in het gezin. Of zoals een echtscheidingsbemiddelaar ooit zei tegen me: ‘Ik krijg de meeste aanvragen na de vakantie’.
Vakantiestress kun je ook zelf veroorzaken doordat je torenhoge verwachtingen hebt van de vakantie. Je hebt alles perfect gepland, maar je zult zien dat de reis toch anders verloopt dan je had gedacht. Ook een onbekende omgeving, al is dat juist één van de charmes van reizen, kan jou stress geven. Jouw controlebehoefte staat genieten en ontspannen in de weg en je vindt het misschien lastig om het allemaal wat los te laten.
Vakantiestress kan ook ontstaan doordat je veel te veel wilt doen in een paar dagen. Je hebt misschien 3 weken vakantie en je hebt voor 5 weken aan activiteiten in je hoofd. Of je hebt je nog wat sociale verplichtingen op de hals gehaald terwijl je op de camping zit. Of je meent dat je elke vierkante kilometer bestudeerd moet hebben nu je voor het eerst in het buitenland zit.
Tips om vakantiestress te voorkomen
Ik geef je wat tips om vakantiestress te voorkomen.
- De eerste tip is: bouw af voor de vakantie. Dat doe ik zelf ook altijd. Niet proberen nog even zoveel mogelijk taken erdoor te jagen voor de vakantie maar afbouwen in de laatste week.
- Tweede tip: neem tijd voor inpakken en begin daar vroeg mee. Zorg dat je de belangrijkste zaken tijdig bij elkaar hebt gezocht.
- Derde tip: hou een beetje structuur in je vakantie. En ga niet opeens elke dag uitslapen tot half 12 terwijl je ’s nachts om 02.00 uur pas naar bed gaat. Dit is zo’n aanslag op jouw bioritme dat je je daardoor niet beter voelt.
- Vierde tip: eet een beetje zoals je dat normaal ook gewend bent. Ooit was ik 10 dagen in Portugal en dat betekende 10 dagen uit eten. Ik vond het na 3 dagen al niet leuk meer.
- Vijfde tip: geniet van het moment. Vergeet niet om te genieten van de ervaring en van het moment. Sta jezelf toe om volledig aanwezig te zijn, de omgeving in je op te nemen en te genieten van de speciale momenten die je vakantie te bieden heeft.
- De laatste tip is een tip waar ik zelf niet aan wil voldoen. Wij zijn altijd bereikbaar per mail en telefoon. Maar neem deze tip toch maar mee: overweeg om tijdens je vakantie afstand te nemen van je telefoon en andere digitale apparaten. Laat werkgerelateerde e-mails en meldingen achterwege, zodat je volledig kunt ontspannen en genieten van je tijd weg.
Waarom hebben we vakantie?
Vakantie is bedoeld om te ontspannen, om even de zorgen van alledag achter je te laten, om even te ontsnappen aan de dagelijkse gang en om even in een andere setting of omgeving te genieten. Ik noem het ook wel: de accu opladen of even aan de laadpaal staan.
Nu is het zo dat de accu niet oplaadt, wanneer je helemaal niets doet. Juist niet! De accu laadt op door wat te doen. De energiebalans krijg je op orde door de balans tussen rust en activiteiten goed te organiseren.
Vakantie geeft je gelegenheid voor zelfreflectie nu je in een andere omgeving bent. Neem even afstand van je normale leven. Je bent uit de dagelijkse drukte en je hoeft even niks. Dus je kunt herstellen en opladen. Het kan bijdragen aan zelfontdekking en persoonlijke groei. Het geeft ruimte tot introspectie en reflectie. Het draagt bij aan welzijn en levensbalans.
Energiehuishouding
Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.
Verwante informatie
Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.