Altijd druk
Heb jij het altijd druk? Ben je altijd bezig? Ben je vaak gehaast? Kom je moeilijk tot rust?
Keuzes
Je bent nog jong en je hebt nog een heel leven voor je maar als je verdere leven zo voortgezet gaat worden zoals het op dit moment is, dan wil jij erg graag je portie aan Fikkie geven.
Zo gestrest als je nu al bent, dat kan vast geen goeds brengen voor de toekomst. Op je werk heb je het gevoel dat je continu achter de feiten aanhobbelt, overal net even een snik te laat bent en de essentie in je werk mist.
Van hot naar her
Je collega’s voeren hun taken goed uit en brengen ze tot een goed einde. Jij merkt dat het werk wat je collega’s doen, hun goed en gemakkelijk afgaat. Zij hebben geen ervaring met stress, ze hebben geen moeite met het halen van hun deadlines en ze gaan fluitend en relaxed om vijf uur naar huis. Terwijl jij de hele dag van hot naar her rent, overal informatie vandaan haalt, je suft piekert hoe je de opdracht het beste kunt vormgeven en keihard werkt om je taken binnen de gestelde tijd af te hebben. Om vijf uur naar huis gaan lukt vaak niet of je moet thuis je werk nog afmaken.
Eenmaal thuis begint dáár de ellende.
Boodschappen doen, koken, wassen, opruimen etc. Er blijft nauwelijks tijd over voor andere activiteiten. Na een dag zo druk bezig te zijn geweest met organiseren en plannen ben je stuk, kapot en uitgeblust plof je op de bank neer. Paniekgevoelens komen bij je op als je denkt aan de dag van morgen.
Je twijfelt aan jezelf; hoe is het mogelijk dat jij je werk niet op orde hebt, je werk zelden op het afgesproken tijdstip aanlevert terwijl alle andere collega’s hun werk met gemak uitvoeren en afronden?
Vroeger, toen je nog studeerde had je hier geen enkele moeite mee. Je kon alles aan en studeren was een peulenschil.
Werkdruk en stress binnen je werk kan verschillende oorzaken hebben. Heb je er wel eens over nagedacht wat de reden zou kunnen zijn, dat het jou moeite kost om je werk op tijd af te krijgen? Waarschijnlijk heb je tijdens je schoolperiode nooit echt je studiemomenten hoeven plannen. Het opletten tijdens colleges was voor jou het halve werk en studeren deed je op de momenten dat het jou uitkwam. Studeren kostte je geen moeite en je hoefde er niet echt een grote inspanning voor te leveren.
Dat betekent dat je nooit echt hebt leren plannen en organiseren. Hoe maak je een goede planning? Hoe zorg je ervoor dat jij je aan deze planning houdt? Hoe organiseer je alle andere werkzaamheden hieromheen? Hoe kun je werkzaamheden prioriteren en volgens vaste volgorde afwerken?
Hulp nodig?
Bij ons kun je de training stressmanagement en timemanagement combineren!
Energiehuishouding
Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.
Verwante informatie
Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.