Stressvrij voor de klas
Stressvrij voor de klas staan? Lukt je dat niet meer? Loop je helemaal stuk op een drukke groep?
Gepaste tegenzin
Ken je dat gevoel, dat je elke dag met gepaste tegenzin naar je werk gaat omdat de groep die je dit jaar hebt, wel heel erg een beroep doet op jouw geduld? Deze groep vraagt gedragsmatig zoveel aandacht van jou dat er weinig tijd overblijft voor lesgeven. Je bent voortdurend brandjes aan het blussen. Niet alleen bij de lesovergangen moet je scherp zijn want als je niet goed oplet hebben twee leerlingen middels oogcontact en gebarentaal elkaar alweer afgemaakt. Roept een ander door de klas om zich op afstand met iemand te bemoeien. Of worden schriften, pennen of potloden van elkaar gejat wat weer gemopper en gezeur oplevert.
Het verplaatsen van de groep tijdens de pauze of naar sport is een ramp. Leerlingen mopperen op elkaar, bij sommige leerlingen hoeft er maar iets te gebeuren of ze vliegen elkaar in de haren. Wat jij te allen tijde probeert te voorkomen want dit is oponthoud en daar heb je geen tijd voor. De gymleerkracht staat te wachten, alle lessen van vandaag moeten wel gegeven worden. Jij kan je aandacht geen moment laten verslappen.
Altijd sta je aan! Wanneer jouw aandacht verslapt betekent dat herrie in de klas. Je moet erbovenop zitten om alles goed te laten verlopen.
E-book en webinar - Burn-out: een error in je lijf
Het e-book "Burn-out: een error in je lijf" is geschreven door Jan Stevens en biedt samen met het webinar een diepgaande verkenning van burn-out, inclusief persoonlijke ervaringen, praktische tips voor herstel, en een kritische blik op de rol van maatschappij en organisaties bij het voorkomen en aanpakken van burn-out.
Leeggezogen
De klas zuigt je leeg omdat je altijd aan staat. Jouw batterij loopt leeg. Je energielevel wordt steeds lager. Je gaat met meer en meer tegenzin naar je werk.
De kinderen in jouw klas, voelen dit aan. Ze voelen dat jij minder gemotiveerd bent, vermoeid bent. Ze maken hier dankbaar misbruik van, wat de situatie in jouw klas niet verbetert.
Opgebrand
Drie vragen:
- Hoe komt het dat jij opgebrand raakt terwijl andere collega’s het heel anders ervaren?
- Hoe kan het dat jij elk jaar het gevoel hebt, de slechtste en drukste klas van de school te hebben?
- Hoe komt het toch dat iedereen al klaar is met zijn werk en jij nog ouders moet bellen om uit te leggen wat er op school is voorgevallen?
Past het nog?
Heb je er wel eens over nagedacht, dat dit misschien wel iets met jezelf heeft te maken?
Zijn er dingen in je leven waar je tegen aanloopt, heb je in je jeugd iets meegemaakt wat nu zijn weerslag heeft?
Weet je, kinderen voelen feilloos aan waar jouw pijnpunten liggen. Zij zijn er heel goed in om deze zichtbaar te maken, te versterken.
Wat jij in jezelf onderdrukt, drukt de klas uit.
Wat onderdruk je?
Dat kunnen een heleboel verschillende dingen zijn. Vaak heeft het te maken met datgene wat jou raakt in deze groep en dit kunnen allerlei verschillende dingen zijn. Laten we eens zeggen dat ‘het niet luisteren’ jou het meeste raakt. Dat je het gevoel hebt er continu bovenop te moeten zitten. Wat zou de groep jou willen laten zien? Het kan zijn dat jij vroeger altijd moest luisteren naar je ouders, moest doen wat zij goed voor je vonden. Dat jij dit maar te slikken had want een weerwoord geven, of zeggen wat je er zelf van vond was uit den boze.
Hoe doorbreek je patronen en kan je stressvrij voor de klas gaan staan?
Bedenk eens, wat jouw triggers zijn. Wat raakt jou, wat wil je graag opgelost zien en anders zien? Bedenk dan eens wat hier de reden van is, waarom je dit graag wilt. En waar dit gevoel vandaan komt. Ik weet uit ervaring dat het heel lastig om dit bij jezelf te onderzoeken. Ik help je hier graag bij want je kunt pas iets veranderen wanneer je eenmaal inzicht hebt in waar jouw stressgevoel vandaan komt, waardoor jouw batterijen leeglopen. Het veranderen gaat vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Je merkt dat je door dit inzicht, meer in je kracht komt te staan, dat de omgeving anders op je reageert waardoor jij weer meer in je kracht komt te staan etc. Het wordt een positieve spiraal.
Coaching bij burn-out
Bekijk de mogelijkheden voor coaching bij burn-out of bore-out.
Training gericht op stressreductie
Bekijk de leerdoelen gericht op stressreductie en stressmanagement.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Annita Smit.