Soften: truc of oprecht?
Soften is een manier om een indruk te krijgen hoe belangrijk lichaamstaal is bij de ondersteuning van gesprekken en communicatie. Ken je deze methode al?
Betekenis
Soften betekent in feite: vriendschappelijkheid uitdrukken. Het is een vorm van verzachten of ontharden. Soften helpt om de ander te overtuigen. De letters staan voor:
- Smile: glimlachen
- Open posture: open houding
- Forward lean: leun naar voren
- Touch: raak aan
- Eye contact: oogcontact
- Nod : knik
Oprecht of trucje?
De vraag is: is dit nu oprecht of is het een trucje? Laat op voorhand duidelijk zijn dat wie deze methodiek toepast zonder oprechte interesse in de ander, geen verbinding zal ervaren. Wat ons betreft is het soften een hulpmiddel om uiting te geven aan wat je van binnen voelt.
Training zelfpresentatie
Ben je op zoek naar een training zelfpresentatie? Moet jij jezelf presenteren? Tijdens sollicitaties, netwerkgesprekken, verkoopgesprekken? Of moet jij regelmatig een speech houden voor jouw bedrijf?
Wij kunnen voor jou een training zelfpresentatie verzorgen. Neem contact met ons op of bekijk meer mogelijkheden.
Uitleg
We gaan de zes punten van soften graag bij langs:
-
Smile: lach
Een vriendelijke welgemeende lacht ontwapent. Wie lacht, maakt op een plezierige manier verbinding met de ander. Het laat zien dat je goedgehumeurd bent. Oprechtheid speelt daar een grote rol in want wie niet oprecht lacht, lacht als een boer die kiespijn heeft. Dat komt niet over.
-
Open Posture: open houding
Een open houding bevordert de open communicatie tussen jou en de ander. En met een open houding bedoelen wij dat jij de ander onbevooroordeeld en zonder vooringenomenheid tegemoet treedt. Het betekent ook dat jij jouw oprechte gevoelens laat zien. Non verbaal kun je voorkomen dat je gesloten overkomt door te vermijden dat je met de armen over elkaar gaat zitten of achterover gaat leunen.
-
Forward leaning, voorover buigen
Voorover buigen? Wat is dat nu weer? We proberen het uit te leggen door aan te geven wat je niet moet doen. Je moet niet achterover leunen of een terugtrekkende, gereserveerde houding aannemen. Buig mee met de ander, wijs aan en verstop je niet.
-
Touch: aanraken
De ander aanraken is dat nu wel zo verstandig? Je doet het al bij binnenkomst. Je geeft de ander vaak een hand. De wijze waarop je dat doet is belangrijk. Is dat een slap handje of een stevige handdruk? De ander raken hoeft niet altijd fysiek te zijn. Je kunt iemand ook raken in zijn emotie of gevoel. Maar natuurlijk is een schouderklop ook een manier van aanraken.
Overigens raden wij je aan om uw sensor goed te gebruiken en er zeer voorzichtig mee te zijn. Niet iedereen stelt aanraken op prijs.
-
Eye contact: oogcontact
Oogcontact is goed om het gesprek te stimuleren. Maar je moet het wel goed doen. Teveel wegkijken bevordert het contact niet en heel indringend iemand aankijken is bedreigend of voor sommigen zelfs intimiderend. Ook hier geldt weer: doe het op een natuurlijke manier.
-
Nod: knik
Knik en bevestig de ander voortdurend. Het zal jouw verhaal versterken. Daarmee bedoelen we vooral: ga niet rechtstreeks tegen de ander in.
Lichaamstaal en non-verbale communicatie
Lichaamstaal ondersteunt de communicatie tussen jou en de ander. Non-verbale communicatie is dus heel belangrijk. Niet zozeer om het als een toneelstuk op te voeren. Dat werkt zelfs tegen je! Maar we zijn er ons vaak niet bewust van wat we overbrengen op anderen. Training kan je daarbij van dienst zijn.
Leerdoelen zelfpresentatie
Bekijk ook andere leerdoelen voor de training zelfpresentatie.
Diverse trainingen
Meer weten over:
- sollicitatietraining
- training jezelf profileren
Neem contact met ons op!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.