Werken aan jouw persoonlijke imago
Wil je werken aan jouw persoonlijke imago? Heb je behoefte om te sleutelen aan het beeld dat anderen van je hebben? In dit artikel ga ik in op de vraag wat imago is en wat je eraan kunt doen.
Betekenis en definitie
Jouw persoonlijke imago gaat over het beeld dat anderen van jou hebben. Dat is wat anders soms dan het beeld dat je van jezelf hebt. Jouw imago kan positief zijn maar ook negatief. Anderen kunnen jou op waarde schatten maar ze kunnen jou ook onderschatten of overschatten. Ook kun je imagoschade oplopen.
Het is dus belangrijk dat jouw zelfbeeld overeenkomst met het beeld dat anderen van je hebben. Tenminste als je:
- voor de juiste dingen gevraagd wilt worden
- wilt dat anderen jou zien staan en horen
- overtuigend wilt overkomen
- wilt dat jouw kwaliteiten door anderen benut gaan worden
Training zelfpresentatie
Wil je werken aan jouw persoonlijke uitstraling? Zorgen dat het beeld dat mensen van jou hebben ook daadwerkelijk klopt met wie je bent? Wil je jouw authenticiteit versterken? Kijk dan naar de mogelijkheden voor de training zelfpresentatie.
Het juiste beeld
Hebben anderen het juiste beeld van jou? Dat hangt er ook van af wat je aan anderen laat zien en hoeveel je van jezelf laat zien. Ik illustreer dit wel vaak middels het Johari-venster of Johari-raam.
-
Jij weet het en de ander ziet het ook
Categorie 1 is de rubriek: jij weet het en de ander ook. Dat wil zeggen dat de kwaliteiten die je van jezelf kent zullen ook herkend worden door anderen. Er ontstaat dus een congruent beeld van jezelf. Het beeld dat je van jezelf hebt, correspondeert met het beeld dat anderen van jou hebben. Qua communicatie is dit het gemakkelijkst. Wat je uitstraalt klopt met wie je daadwerkelijk bent en hoe je op anderen overkomt.
-
Jij ziet het niet, de ander ziet het wel
Categorie twee gaat over bekend bij de ander en onbekend bij jou. Anderen zien bepaalde kwaliteiten van jou maar je merkt het zelf niet op, je hebt er geen erg in, je hebt er geen oog voor of je ontkent dat je ze hebt. Dat kan inhouden dat je meer of andere dingen zou kunnen dan jezelf dacht. Anderen kunnen natuurlijk ook bepaalde valkuilen van jou zien waar je geen erg in hebt. In dit geval spreek ik over een ‘blinde vlek’ en bewustwording is van belang. Overigens: ieder mens heeft zijn blinde vlekken wel hoor. Denk je niet?
-
Jij ziet het wel, de ander ziet het niet
Jij ziet het wel, jij weet dat het zo is maar anderen zien het niet in jou. Anderen zijn dus niet bekend met dat deel van jou. Wellicht laat je te weinig van jezelf zien en profileer je je te weinig. Misschien kom je terughoudend over, ben je enigszins gereserveerd en vinden andere mensen het moeilijk om hoogte van je te krijgen. Voel je je belemmerd om gewoon spontaan, frank en vrij te zijn in jouw presentatie naar buiten? Is het voor jou moeilijk om jouw gedachten en gevoelens te delen met anderen?
Misschien is het vandaag het tijdstip om met jouw kwaliteiten uit de kast te komen. Laat anderen zien wat jij de wereld hebt te bieden.
-
Jij ziet het niet, de ander ook niet
Categorie vier is verborgen. Jij ziet of weet het niet en de ander ook niet. Misschien later.
Beeldvorming beïnvloeden
Uiteraard ben je zelf niet geheel verantwoordelijk voor het beeld dat anderen van je hebben. De ander heeft daar ook een rol in. Je hebt nu eenmaal een zender (dat ben jij!) en je hebt een ontvanger. Maar je kunt beeldvorming wel beïnvloeden in negatieve en positieve zin.
-
Positieve beeldvorming
Positieve beeldvorming bij anderen beïnvloed je door:
- gedachten en gevoelens met anderen te delen
- transparant en open te zijn over hoe je in het leven staat
- jouw kwaliteiten en drijfveren te tonen
- jezelf te zijn en je niet anders voor te doen dan je bent
-
Negatieve beelden
Negatieve beeldvorming over jou kun je ook beïnvloeden door:
- onduidelijk te zijn over jouw drijfveren en kwaliteiten
- je te bedekt of terughoudend op te stellen waardoor de ander moeilijk hoogte van je krijgt
- door je te verstoppen en nooit aan anderen te laten zien hoe jij de dingen voelt en ervaart
- door te bescheiden te zijn
- door arrogant te zijn of een te grote broek aan te trekken
- door jezelf groter voor te doen dan u bent
- door te bluffen over jouw prestaties en jezelf te overschreeuwen
- door onoprecht en gemaakt te zijn
Natuurlijk overkomen
Je kunt jouw imago versterken door natuurlijk gedrag. Doe je niet groter voor dan je bent en maak jezelf niet kleiner. Laat je horen maar overschreeuw jezelf niet. Doe je niet anders voor dan je bent. Een konijn leeft in een hol en een vogel in een nest. Onnatuurlijk gedrag is wanneer het konijn de vogel wil nadoen of wanneer de vogel het konijn wil evenaren. Maar wie onnatuurlijk overkomt, is teveel bezig met zichzelf te overschreeuwen, uiterlijk vertoon en komt juist gemaakt en geforceerd over op anderen. Vaak zaait dat eerder twijfel bij de ander dan vertrouwen. Hoe dat kan? Omdat anderen aanvoelen dat er iets niet klopt.
Waardoor wordt het bepaald?
Imago wordt bepaald door de persoonlijke uitstraling die je hebt maar ook door:
- prestaties die je hebt geleverd
- gedrag dat je laat zien
- afspraken die je wel of niet nakomt
- andere factoren zoals: handdruk, kleding, lichaamstaal, houding, kapsel etc.
Wil je er wat aan doen?
Wil je iets aan jouw imago doen? Door aan jouw personal branding te werken? Wij doen dat middels de training zelfpresentatie en persoonlijke uitstraling.
Leerdoelen zelfpresentatie
Bekijk ook andere leerdoelen voor de training zelfpresentatie.
Diverse trainingen
Meer weten over:
- sollicitatietraining
- training jezelf profileren
Neem contact met ons op!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.