Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Waar laat je je handen tijdens de presentatie of toespraak?

Waar laat je jouw handen tijdens je presentatie? Dat is een veel gestelde vraag tijdens de presentatietraining. Zeker als je onbeschermd op het podium staat, zijn handen lastige of misschien beter gezegd onhandige dingen.

Handen vrij

Tegenwoordig zul je in de meeste gevallen gebruik maken van een draadloze microfoon die bevestigd is aan je oor, de headset. In dit geval heb je jouw handen helemaal vrij. Daar kun je je onthand door voelen. Ineens heb je twee handen over. Wat doe ik daar mee?

Af en toe kan het nog voorkomen dat je gebruik moet maken van een hand microfoon. Houdt die zo dicht mogelijk bij je mond om geluidsvervorming zo veel mogelijk te voorkomen. In het laatste geval heb je wel iets in je hand. De meeste beginnende sprekers vinden dat wel zo fijn, maar in de meeste gevallen sta je met lege handen.

Handen tijdens de presentatie

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Vijf niet zo handige poses voor uw handen:

  • Je handen in de broekzak.  Zeker als die handen daar tijdens de presentatie blijven maakt dit nogal een nonchalante, maar niet zo’n professionele indruk. Dat geldt ook voor je handen in je kontzak.
  • Je handen in de zij. Deze houding kan nogal intimiderend en agressief overkomen. Liever niet doen dus.
  • Je handen achter jouw rug houden. Jouw publiek moet dan denken aan iemand uit het leger. Dit wordt overigens de kolonelshouding genoemd. Deze houding kan nogal streng en belerend overkomen.
  • Handen gekruist over de borst over elkaar geslagen. Deze houding lijkt verlegenheid uit te stralen. Maar ook een afwerende houding. Dit wil je niet uitstralen voor een groep.
  • De vijfde houding die ik hier wil noemen en die je beter niet kunt aannemen is met jouw ene hand je andere pols vasthouden voor je lichaam. Ook dit is een ietwat onzekere houding. Op een podium wil je vooral zelfvertrouwen uitstralen en daar past deze houding absoluut niet bij.

Wel een goede pose, maar meestal toch niet zo’n goed voelende houding is de armen losjes naast het lichaam te laten hangen. De reden dat dit niet zo goed voelt is dat het niet comfortabel voelt. Zeker met stress en spanning erbij worden vaak de schouders opgetrokken, waardoor er een gespannen gevoel in de spieren ontstaat. Deze houding werkt ook het best als je zelfverzekerd en ontspannen voor een groep kunt staan.

Hoe moet het dan wel?

De beste, en voor de meeste mensen ook de meest ontspannen houding, is de tennisbalhouding. Je ziet deze houding veel bij het presenteren van het weerbericht. De handen zijn hierbij in elkaar, alsof er een balletje wordt vastgehouden. Strengel hierbij NOOIT de vingers door elkaar. Als jij onverwacht handgebaren moet maken, loop je de kans dat je de vingers niet direct loskrijgt. Dat kan nogal op de lachspieren werken voor het publiek.

Er wordt wel eens gevraagd of bijvoorbeeld een pen of kaartjes met steekwoorden vasthouden kan. Mijn antwoord is wat betreft de pen altijd nee. Zeker als je gestrest of zenuwachtig bent, kan een pen een hoop irritatie opwekken. Zeker als je het niet kunt laten de pen steeds aan en uit te klikken.

Sprekerskaartjes zijn  prima. Zet hier wat steekwoorden op voor je presentatie en je vangt twee vliegen in een klap: Je hebt een hulpmiddel bij de hand als je vastloopt of vast dreigt te lopen in je presentatie, maar je hebt ook iets in je handen. Voor de meeste mensen voelt dat gewoon wat lekkerder en zekerder. Prima, maar hou de kaartjes wel zo veel mogelijk waar ze horen: in je handen. Ga er niet mee zwaaien, want dat is nu weer niet zo handig. Het leidt alleen maar af.

Ik ben niet zo’n voorstander van PowerPoint, maar soms kom je er niet onderuit om iets van cijfers of grafieken te laten zien. Dan is PowerPoint handig voor het ondersteunen van jouw presentatie. Dan is een presenter heel handig, zodat je van afstand dingen kunt aanwijzen. Bijkomend voordeel: je hebt iets in je handen. En het is ook nog eens heel handzaam.

Handige tip: kijk eens naar de presentatie van het weerbericht. Hoe staat de presentator en wat doet deze met zijn of haar handen als er iets verteld wordt?

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.