Weemoed: ben je weemoedig?
Weemoed is een gevoel. Ben je weemoedig? Is weemoed een gevoel om in het verleden te blijven hangen? Ik denk van niet. Weemoed is de brug die de verbinding slaat tussen vroeger en nu.
Definitie en betekenis
Wanneer ik de definitie wil opschrijven, noem ik het liefst een drietal kenmerken:
- Weemoed is een stemming, gemoedstoestand of gemoedsgesteldheid
- Het is een gevoel waarbij je iets of iemand betreurt waar je aan terugdenkt (of voelt)
- Het is een gevoel van melancholie of droefgeestig gevoel
Wanneer zijn er gevoelens van weemoed?
Gevoelens van weemoed hebben met vroeger te maken.
- Weemoedig kun je terug denken aan de tijd toen jouw ouders nog leefden en toen je regelmatig een kopje koffie bij ze dronk om samen te praten over de zaken van het leven.
- Weemoedig kun je terug denken aan de tijd toen je nog gezond was en toen je nog in staat was om zelf te lopen en zelfstandig te leven.
- Weemoedig kun je terug denken aan de tijd toen je nog een baan had en iedere dag van betekenis was omdat je weer naar je werk kon gaan.
Gevoelens van weemoed hebben met verdriet en rouw te maken. Het is een gemoedstoestand. Er ligt verbinding met heimwee naar datgene wat voorbij is en waarvan je weet dat het nooit weer terugkomt.
Combinatie: wee en moed
Wee wijst op pijn en verdriet. Maar weemoed is ook de moed om het verleden onder ogen te durven zien. Misschien heb je tijden gehad dat je het wegdrukte. Weemoed is de tijd van vroeger herbeleven. Weemoed is herleven van de tijd toen je het gemis nog niet kende. Maar weemoed is ook de brug tussen toen en nu. Je begrijpt echt wel dat ‘toen’ niet terug komt. Verstandelijk heb je het goed op een rijtje. Laat de mensen maar praten. Maar jouw gevoel is anders. Jouw gevoel geeft het verlies een plaats. En dat kost tijd.
Weemoedig: verboden
Voor weemoed is weinig plaats in de westerse samenleving. Er wordt al snel gezegd: ‘blijf niet in het verleden hangen’ of ‘doe niet zo nostalgisch’. Kortom: ‘zet je er overheen, druk het gevoel uit want we moeten verder’. Het kan voorkomen dat jij je daardoor niet gehoord of onbegrepen voelt. Want waarom zou je geen gevoelens van weemoed mogen hebben?
Wat is de boodschap van WEEmoed?
Nogmaals: weemoed mag er zijn. Maar weemoed vertelt jou ook iets. Weemoed is een innerlijke boodschap die je ontvangt. Weemoed wijst jou op het hier en nu. Het leven vindt plaats in het hier en nu. Weemoed helpt je om jouw verleden te integreren in NU. Want wat er ook in jouw leven is gebeurd, het heeft jou ook gemaakt wie je NU bent.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.