Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Thuis voelen: behoefte en gevoel vloeien samen

Je thuis voelen. Wat is thuis? Is dat een plaats? Of is het een gevoel? Of is het gekoppeld aan een persoon; familie, partner? Ik formuleer het zo: je thuis voelen is een gevoel (thuisvoelen) maar ook een behoefte. Het heeft te maken met je op je gemak voelen, je prettig voelen of je veilig voelen.
Wanneer je thuis bent, ontspan je, doe je de dingen zoals jij wilt, laat je de dingen na die je niet wilt. Je gooit je anker uit. Je legt je maskers af en trekt je ouwe joggingbroek aan. Thuis is: bekend, vertrouwd, ontspannen.  Thuis is 'waar je jezelf kunt zijn'. Toch?

Behoefte

Ik zei al dat je thuis voelen ook een behoefte is, wat mij betreft een existentiële behoefte. Het is dat plekje op aarde waar jij je veilig voelt, waar jij jezelf bent, waar jij mag zijn wie je bent, waar jij je niet belemmerd hoeft te voelen en waar jij je niet hoeft in te houden.
Als dat een behoefte is, kun je er niet zonder. Mensen die geen thuis hebben voelen zich ontheemd. Ze hebben geen plekje wat van hen is.

Je thuis voelen

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wanneer voel jij je thuis?

Ik denk dat we ons ergens thuis voelen wanneer jouw thuis klopt met jouw identiteit. Dat betekent jouw plekje, jouw beslissingen, jouw keuzes, jouw spullen, jouw kleuren, jouw gezelschap. En ook: jouw tijdsbesteding en jouw muziek. Jouw stemming, jouw ups en downs.
Dat is dus de plek waar jij jezelf kunt zijn, waar je even niet hoeft weg te kruipen achter een masker, en waar je het muurtje wat je om heen gebouwd hebt kunt laten zakken. Je thuis voelen heeft dus te maken met jouw identiteit, maar ook je verbonden voelen met jezelf. Het is ook het gevoel dat jij je even kunt terugtrekken, dat je niet alert hoeft te zijn op bedreigingen of gevaren.

Jouw fysieke thuis

Ik kan het hebben over jouw fysieke thuis, jouw woning, jouw huis. Voel jij je thuis in je eigen huis? Ik moet even denken aan mijn kleindochter. Ze ging verhuizen toen ze twee jaar was. Voor ze vertrok gaf ze het oude huis nog even een knuffel. Dat vond ik zo oneindig lief, en ik kan me dat gevoel zo goed voorstellen. Dat thuis een persoonlijkheid van zichzelf heeft, als een goeie vriend.
Je kunt je ook thuis voelen in de stad waar je woont, waar je je vertrouwd voelt en veilig. Je voelt je thuis omdat je er bekend mee bent, omdat het past bij wie je bent.

Jouw mentale thuisgevoel

Je kunt je ook thuis voelen bij jouw partner. Ik noem maar een voorbeeld. Omdat je je bij hem of haar veilig voelt en omdat je jezelf kunt zijn. In taal uitgedrukt zeggen we dan: ‘als ik bij jou ben voelt dat als een thuiskomen’. Dus eigenlijk zeg je dan: ‘ik voel me bij jou op mijn gemak’.
Je kunt je thuis voelen bij je ouders, broers of zussen. Of gewoon bij je vrienden. Fijn is dat hè? Samen thuis zijn heet dat, wat gekenmerkt wordt door verbondenheid, saamhorigheid, samen jezelf zijn.

Thuiskomen bij jezelf

Nog een stap dieper: voel jij je thuis bij jezelf? Is jouw fundament stevig en hebben de wortels de diepte gezocht in deze aarde? Voel je vrede in jezelf en heb je rust? Durf je te zijn wie je bent en heb je levensaanvaarding gevonden?

Vervreemding of ontheemd?

Je kunt ook vervreemden van je thuis. Zeker, van je fysieke woning kun je vervreemden. Je zou weleens wat anders willen, een andere plek of een andere woning.
Maar ik doel ook op vervreemding van jouw innerlijke zelf. Misschien heb je genoeg beleefd om geen stap meer te verzetten. Wellicht is alles bij jouw handen afgebroken en heb je het gevoel dat je met de scherven in je handen staat. Misschien vraag je je af wat je hier op aarde doet en wat jij er op deze aarde toe doet. Misschien heb je geen zicht op jouw bestemming en zie je alleen maar dat jouw weg doodloopt, dat je vastloopt en dat er meer afgebroken dan opgebouwd wordt.
Als je je zo voelt kan je ontheemd raken bij jezelf. Of geef je jezelf nog geen toestemming om echt jezelf te zijn? Woon je in een cocon van gereserveerdheid omdat je beschadigd bent in dit leven? Dat begrijp ik. De vraag is: is thuis ook nog thuis als het er onveilig is? Als je er niet 'jezelf kunt zijn'?

Jezelf hervinden

Ik schreef een boekje over jezelf hervinden. Ook voor jou, wanneer je genoeg beleefd hebt om geen stap meer te verzetten. Omdat het leven jou genadeloos en meedogenloos onderhanden nam waardoor jij je nergens meer thuis voelde. Zelfs niet bij jezelf!
Kom, sta op! Kom in beweging. Het licht is weer aangebroken, het landschap ademt rust en ook jij kunt een nieuwe weg vinden, nu andere wegen zijn afgesneden.

Bekijk het e-book in de webshop!

Ebook jezelf kwijtraken

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.