Moedeloos: gebrek aan moed?
Voel je je moedeloos? Of voel je je mismoedig? Dat heeft wellicht met moe te maken maar nog veel meer met moed-loos. Dat betekent gebrek aan moed om door te gaan. De situatie kan zodanig zijn dat jij je mismoedig voelt of dat je je ontmoedigd voelt.
Betekenis van moedeloos
Wat is moedeloos? Wanneer je je moedeloos voelt dan:
- Voel je je aangeslagen en heb je niet de moed en energie om de ontstane situatie aan te pakken
- Ben je hevig teleurgesteld in de situatie, in andere mensen of in jezelf
- Voel je je verslagen of wanhopig, mismoedig of terneergeslagen
- Ben je verdrietig of somber over de toekomst
- Heb je weinig vertrouwen in de goede afloop, in de toekomst en wellicht in jezelf
Betekenis van ontmoedigd
Wanneer je je ontmoedigd voelt, betekent het dat er iets of iemand is die jou van jouw doel heeft afgebracht. Je hebt teveel afgestemd op de buitenwereld. Je gaf de leiding uit handen en je luisterde naar mensen om je heen, terwijl je jouw eigen innerlijke stem het zwijgen hebt opgelegd. Of misschien leg jij de lat te hoog, overschat je je eigen mogelijkheden en zie je kansen te rooskleurig in. Logisch dat je vaak je hoofd stoot en teleurgesteld raakt. Ook daarvan kun je moedeloos raken en bij de pakken neerzitten.
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!
Moed verloren? Alles verloren!
De volksmond zegt het zo gemakkelijk: ‘moed verloren, alles verloren!’. En wellicht hebben ze nog gelijk ook. Maar voor jou voelt het als een lollie die smakeloos is en niet beantwoordt aan de diepe gevoelens die je hebt. Je voelt je dusdanig verslagen, aangeslagen en terneergeslagen dat dit soort troostwoorden je niet helpen.
Wat nu?
Cruciale vraag is: wat nu? Nu kan ik daar via een website op afstand weinig over zeggen omdat ik jouw situatie niet ken. Jouw situatie kan wel dusdanig uitzichtloos en ernstig zijn dat ik de laatste zal zijn om jou te vertellen dat er na het donker altijd weer licht is en dat je er altijd beter uitkomt zelfs na de heftigste perioden in jouw leven. Op dit soort troosters en dooddoeners zit je ook niet te wachten waarschijnlijk. Daarom ga ik aan de hand van een paar punten op de gevoelens van moedeloosheid in.
Behoeften en verwachtingen
Ook moedeloosheid (moed-loosheid) zegt iets over jouw verwachtingen en behoeften. Maar vooraf stel ik de vraag: voel je je moe? Ben je energie-loos? Kun je moeilijk incasseren en relativeren? Er kunnen ook fysieke omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je je geestelijk niet tegen de situatie opgewassen voelt.
- Als vervolg hierop: wat waren jouw verwachtingen? Komt jouw hoop en verwachting niet uit? Ben je daarom moed-loos? Is het mogelijk dat je jouw verwachtingen enigszins bijstelt? Helpt je dat?
- Word je in jouw behoeften bedreigd? Probeer je daar al lang tegen te strijden maar gaat de bedreiging maar niet weg? Komt het daardoor dat je je moedeloos bent gaan voelen?
- Ben je met zaken bezig die je wilt oplossen maar die buiten jouw sfeer van invloed liggen? Kan het je helpen dat je leert loslaten?
Negatieve emoties en gevoelens vertellen altijd iets over behoeften en verwachtingen. Wat kun je hiermee? Kun je hiermee uit de voeten?
Er is nog een weg
Misschien goed om je een beetje te herpakken. Spreek je uit, vertel wat je dwarszit! Je wil nu weten hoe het verder moet en misschien is dat te groot nu. Misschien wordt de berg daardoor zo hoog dat je de moed verliest om ertegenop te klimmen. Baken het af en probeer alleen bezig te zijn met wat je er vandaag aan kunt doen.
Laat je niet ontmoedigen. En als de moed je in de schoenen zakt, koop dan andere schoenen en verzamel opnieuw moed. Richt je focus op wat jij wilt bereiken en luister naar jouw innerlijke stem.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!
Gevoelens
Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.