Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel jij je vaak dom of onnozel?

Voel jij je dom of onnozel? Gebeurt het vaker dat jij je zo voelt? In dit artikel ga ik in op ‘je dom voelen’. En ook wat het jou vertelt.

Wat is dom of onnozel?

Wat dom is, weet iedereen wel. Dus ik val met de deur in huis. Wanneer je dom bent dan:

  • Heb je een beperkt inzicht
  • Ben je niet zo slim
  • Ben je bekrompen of achterlijk
  • Doe je onhandige dingen
  • Heb je een beperkt verstand

Onnozel lijkt er wat op hè? Dat woord is erg oud. On-nozel betekent letterlijk dat je niet nozel bent. Als ik het vrij vertaal betekent het dat je zo onbeduidend bent, en zo weinig voorstelt, dat je geen vlieg in de weg kunt zitten. Je zult niemand het moeilijk maken omdat je daar gewoon te dom voor bent.

Je dom en onnozel voelen

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Onaardige woorden: vind je niet?

Dit artikel schrijf ik niet om uit te leggen wat domheid is. Integendeel: het gaat erover dat jij je vaak dom voelt. Waarom heb je zo’n keihard oordeel over je zelf? Waarom haal je jezelf zo onderuit? Worstel je al heel lang met dat gevoel? Komt het steeds weer terug? Hoe kan dat nu?

Waar komt het gevoel vandaan?

Om uit te leggen waar zo’n gevoel vandaan komt moet ik even denken aan Hans. Hij vertelde dat hij uit een gezin komt waar ze allemaal goed konden studeren. Zijn broers zijn docent geworden en zijn vader was ook docent. Maar Hans kon niet zo goed studeren. Hij was weliswaar heel handig en kon van alles maken. Maar studeren, nee dat was niet aan hem besteed. En hij voelde zich vroeger vaak dom en onnozel. En hij zei erbij: ‘ik voel me nog vaak dom en onnozel’.

Vergelijken met anderen

Wat hierin zit is ook de prestatiemaatschappij waarbij je steeds met anderen wordt vergeleken. Wie vooraan staat, het sterkste is, de beste is, de snelste is, de slimste is, komt vaak in de spotlights. En wanneer je goed kunt studeren, dan heb je een bevoorrechte positie. Dat wordt je althans voorgehouden.
Blijkbaar ben je vaak vergeleken met anderen. Misschien bij jou thuis of wellicht zelfs in de klas. Maar misschien vergelijk je jezelf ook wel vaak met anderen. Klopt dat?

Kunnen en jouw zelfbeeld

Een ander aspect is dat je jouw zelfwaardering en eigenwaarde ontleent aan wat je kan, aan jouw IQ en intelligentie. Maar je bent zoveel meer dan intelligentie. Ik ken mensen die de universiteit gehaald hebben maar die nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.
Maar daar gaat het niet om in principe. Probeer zelfwaardering te halen uit jouw ZIJN, uit wie je BENT. En niet alleen uit wat je kunt.

Reflectie

Zelfreflectie is het licht laten schijnen op jouw zelf. En door te luisteren naar jouw gevoelens reflecteer je op je ZELF. Wat je nu kan leren is dat je jouw identiteit ophangt aan jouw verstandelijke vermogens of aan het gebrek eraan.
En daar zou je mee kunnen stoppen. Jouw eigenwaarde hangt niet af van wat je kan of wat je weet maar waardevol is wie je bent. En jij bent zoveel meer dan intelligentie of het gebrek daaraan.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.