Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kletsen over een ander: om je zelf beter te voelen?

Je zit gezellig met je vriend(in) op het plein. Er lopen een paar kinderen van school langs zodra ze voorbij zijn gelopen, gaat jouw hoofd en dat van je vriend(in) een beetje dichter naar elkaar toe. Je kijkt elkaar niet aan, je stem klinkt zachtjes wanneer je zegt: ”zie je die jas?

Wat een belachelijke jas, zou jij je daarin willen vertonen? Wie trekt nu zoiets idioots aan. Ik zou me mijn ogen uit mijn hoofd schamen.” Je vriend(in) beaamt het en samen zitten jullie de persoon in kwestie nog een beetje te giechelen en een tijdje na te staren.

Waarover gaat het?

Je merkt dat het fijn voelt om over een ander te kletsen. Er valt ook altijd wel iets te kletsen over een ander. Er is altijd wel iemand die zich apart gedraagt, een bijzonder kledingstuk aan heeft, iets geks heeft gedaan tijdens het uitgaan, een laag of juist heel hoog cijfer heeft gehaald, iemand die slijmt bij de conciërge of docent. Er is zoveel waar je over kunt kletsen en waar je een mening over hebt. En als jij die niet hebt dan heeft een ander die wel.

Saamhorigheidsgevoel

Jij en je vriend(inn)en delen geheimen. Jouw vriend(in) vertelt je iets belangrijks met de restrictie het niet te mogen doorvertellen. Het moet echt geheim blijven. Uiteraard beloof je dat.

Toch kun je het niet laten om het geheim door te vertellen aan een andere vriendin. Op het moment dat je die andere vriend(in) van het geheim op de hoogte stelt voelt op het goed en geeft het een samenhorigheidsgevoel.



Kletsen over een ander

Verbondenheid en onveilig gevoel

Kletsen over een ander geeft je een gevoel van verbonden- en samenhorigheid. Klets je niet mee dan hoor je er niet bij maar aan de andere kant bezorgt het jou ook een onveilig gevoel. Zoals jij over anderen praat, kunnen ze ook over jou praten. Jouw geheimen die jij verteld, worden misschien ook doorverteld en dan slaat de angst toe. Hoe veilig kun jij je nog voelen? Wordt er achter je rug om gekletst? Wat wordt er allemaal over je verteld? Wat zullen ze wel niet van je denken?

Gevoelens van onzekerheid

Roddelen en kletsen gebeurt vaak uit jaloezie, afgunst of onzekerheid. Praat je over iemand anders dan voel jij je op dat moment beter dan de ander. Je plaats jezelf op een soort voetstuk en op dat moment voel jij je sterk en heb je meer zelfvertrouwen. Zodra je buiten je groep of alleen bent kun je er erg onzeker door worden en voelen. Wat zeggen ze nu over jou?

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Stoppen met roddelen en kletsen kan zonder dat jij jezelf buiten de groep plaatst. Stoppen met roddelen en kletsen over een ander begint bij jezelf, door meer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen te hebben en te weten dat je mag zijn zoals je bent.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.