Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is jouw kind regelmatig schoolziek?

Is jouw kind vaak schoolziek? Weet je wat dat precies is? In dit artikel leggen we schoolziek uit als een vorm van ongeoorloofd schoolverzuim maar vooral ook hoe dat ontstaat.

Wat is schoolziek?

Je kent vast het liedje wel: ‘altijd is kortjakje ziek, door de week maar zondags niet’. Dat bekende liedje duidt ongeveer aan wat schoolziek is. Schoolziek is een vorm van ongeoorloofd schoolverzuim. Het is dus spijbelen. Jouw kind heeft smoesjes gebruikt om vooral thuis te kunnen blijven van school. Jouw kind zei bijvoorbeeld tegen jou dat hij/zij zich niet lekker voelde terwijl dat in feite niet zo is.

Hoe merk je dat je kind schoolziek is?

Belangrijk is om voorzichtig te zijn met conclusies. Je kunt te voorbarig zijn met conclusies. Maar stel dat het écht zo is dat jouw kind schoolziek is dan:

  • Zijn er vage en niet aanwijsbare klachten.
  • Zijn er klachten die snel over zijn wanneer jouw kind hoort dat hij/zij een dagje thuis mag blijven.

Wees gealarmeerd!

Als ouder moet je direct gealarmeerd zijn wanneer jouw kind schoolziek is. Ook al is jouw kind dan misschien niet ziek, toch is er iets aan de hand. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? We noemen wat voorbeelden:

  • Jouw kind wordt gepest op school en heeft ziek-zijn aangewend om van school weg te blijven.
  • Jouw kind heeft een spreekbeurt of presentatie maar ziet daar erg tegenop.
  • Jouw kind voelt zich niet veilig of geboren in de klas.
  • Jouw kind is faalangstig.
  • Jouw kind kan niet met de docenten door 1 deur.
  • Jouw kind vindt het heel vervelend op school.
  • Jouw kind vindt school te moeilijk of juist te gemakkelijk.
  • Jouw kind voelt zich niet gelukkig en is regelmatig niet vrolijk en niet blij.

Even opladen

Soms kan het zijn dat jouw kind de accu even moet opladen. Dat gebeurt bijvoorbeeld veel bij hoogsensitieve kinderen. Ze zitten er even doorheen. Ook hoogbegaafde kinderen zijn vaak erg sensitief en hebben de batterij soms even leeg.

Wat moet je doen?

Het eerste is om met jouw kind in gesprek te komen over wat er daadwerkelijk aan de hand is. Bestraffen en streng toespreken heeft geen zin. Natuurlijk moet jouw kind zich ook aan de regels houden. Maar wanneer er onderliggend zaken aan de hand zijn, helpen strafmaatregelen niet. Sterker nog: ze werken averechts en bevorderen vermijdend gedrag.

Schakel een coach in!

Wanneer je het gesprek niet op gang krijgt kan het handig zijn om een coach in te schakelen. Belangrijk is dat je het er niet bij laat zitten, maar in actie komt.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.