HSP: conflicten en spanningen
Als HSP-er omgaan met conflicten of spanningen is nog wel eens moeilijk. Dat kan reden zijn dat de training conflicthantering voor hoogsensitieve personen nog iets meer maatwerk vraagt dan normaliter het geval is.
Wat is er zo moeilijk?
Een hoogsensitief persoon heeft als geen ander een antenne of sensor voor onderhuidse zaken. Dat geldt zeker voor onderhuidse spanningen. Met onderhuidse spanning bedoel ik sluimerende conflicten, tegengestelde behoeften en tegenstrijdige belangen. Kortom: tegenstrijdigheid en spanning wat wel aanwezig is maar wat niet wordt uitgesproken. Je voelt ze als het ware aan, wellicht weet je zelfs zeker dat ze onderhuids aanwezig zijn. Maar je kunt het niet onderbouwen of met bewijzen staven. Dit valt in de categorie: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of nog beter ‘ik voel, ik voel wat jij niet voelt’. Overigens lijkt dat mooier dan het is. Want als je ziet wat de ander niet ziet, wat moet je daar dan mee? Vaak loop je er alleen mee rond en wanneer je het deelt met anderen weten ze niet waar je het over hebt. Dat kan ervoor zorgen dat het weggewuifd of ontkend wordt.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Meer informatie? Bel meteen!
Doe de HSP-test!
Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.
Aan te schaffen via de webshop!
Hoogsensitief: label of labiel
Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel. Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.
Waar?
Er kunnen diverse voorbeelden zijn van spanningen die je aanvoelt. Dat kan spanning zijn in een partnerrelatie, spanning tussen broers en zussen, ouders en kinderen. Maar het kan ook spanning zijn binnen teams of spanningen tijdens vergaderingen. Je voelt dat er wat broeit of dat er een broeierige sfeer is. Omdat je er feitelijk niets mee kunt, blijf je ermee rondlopen en worstelen. Je bent misschien bang dat het toch weggehoond, weggelachen of ontkend wordt. Dat betekent soms ook dat jij je eenzaam kunt voelen.
Wat is er aan de hand?
Jouw sensor zorgt ervoor dat jij eerder prikkels ontvangt dan andere mensen. En zeker voor spanningen heb jij een speciale antenne. Spanning is voor jou vervelend en naar. Je zou spanningshaarden bij voorkeur ontlopen. Maar dat kan nu eenmaal niet. Doordat je sterk gericht bent op de relatie kun jij je verantwoordelijk gaan voelen voor de goede sfeer. Anders gezegd: wellicht ga je proberen jouw gedrag aan te passen. Je probeert het anderen naar de zin te maken of je gaat pleasen. Kortom: je gaat van alles doen wat je niet zou moeten doen.
Escalatie!
Wanneer het conflict escaleert, is het ook lastig. Harde woorden, felle kritieken ervaar jij als naar en het heeft invloed op jouw stemming. Het geeft stress en het komt harder bij jou binnen dan bij anderen. Soms haalt het jou uit balans.
Training en coaching
Via korte trajecten trainen en coachen wij HSP-ers op thema’s als conflicthantering of assertief omgaan met conflicten. Daarbij staan jouw leerdoelen centraal en niet de naam van de training.
Coaching en training: voor HSP-ers
Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.