Eindeloze discussie met jouw hoogbegaafde kind?
Merk je thuis ook dat je soms in eindeloze discussie belandt met jouw hoogbegaafde kind? Dat er geen eind komt aan de woordenstrijd die ontstaat? Merk je dat je er als vader en moeder niet tegenop kunt? Wellicht dat ik je een beetje op weg kan helpen. Door uit te leggen hoe het werkt.
Combinatie van factoren
Jouw kind is goed in woordstrijd. Hoe dat komt? Hij/zij is intelligent, kan snel denken, legt verbanden en linkjes. Is verbaal goed onderlegd, heeft een sterke woordenschat en ziet meteen de hiaten in jouw betoog. Dat kan een feitelijk hiaat zijn (een logica die niet klopt) maar het kan ook een gevoel van oneerlijkheid zijn. Bovendien is jouw kind kritisch, accepteert niet zomaar klakkeloos iets.
Is jouw kind hoogbegaafd?
Dit artikel is geschreven in de serie: is jouw kind hoogbegaafd?
Webinar
Wil je meer informatie? Volg dan onze webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen.
Training & coaching voor HB-ers
Bekijk al onze trainingen voor hoogbegaafde personen.
Marianne: ‘hij moet altijd het laatste woord hebben’
Marianne vertelt over haar zoon Tom. Ze zegt: ‘hij moet werkelijk altijd het laatste woord hebben’. Marianne is vaak geïrriteerd daardoor. Maar ze voelt zich vaak ook machteloos. Ze kan daar niet tegenop. Weet je dat veel ouders van hoogbegaafde kinderen de discussie niet winnen? Waarom niet? Dat heb ik al uitgelegd! Omdat ze slim zijn, snel schakelen en al hun verbaliteit inzetten op dat moment.
Maar er is meer. Iemand zei ooit: ‘ik hoef niet het laatste woord te hebben, voor mij is er geen laatste woord’. Oftewel: ‘zelden raak ik over iets uitgesproken of zelden is iets voor mij helemaal waar’.
Gedrag ouders
Het gedrag van jou als ouder kan de discussievaardigheid behoorlijk versterken. Steeds weer moet jouw kind zich verdedigen, verweren, verantwoorden en uitleggen hoe het voor hem/ haar zit. Dat lijkt dwarsliggerij of rebelsheid: dat is het niet! Ik wil je alvast 1 tip geven: probeer niet te winnen in discussies. En een andere tip is: probeer je kind niet stil te krijgen door macht uit te oefenen. Want dan lijkt het wel alsof je gewonnen hebt, maar dat is niet het geval.
Begrijpen
Het is belangrijk dat je als vader en moeder begrijpt hoe het bij jouw kind werkt. Hoe zo’n HB-hoofd werkt van jouw kind. Gelijk hebben is geen optie. Gelijkwaardigheid tonen is beter. Heb je daar hulp bij nodig?
Luister en zie mij (E-book in pdf)
Luister en zie mij is een stappenplan voor het voeren van een diagnostisch gesprek met (hoog)begaafde kinderen.
Gesprekskaarten over hoogbegaafdheid
Het doosje HB-gesprekskaarten helpt je kinderen, die mogelijk kunnen presteren op (hoog)begaafd niveau, te ontdekken.
Deze gesprekskaarten zijn ontwikkeld voor scholen, leerkrachten, ouders en iedereen die in gesprek wil gaan over het signaleren van hoogbegaafde kinderen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Annita Smit.