Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogbegaafden laten zich de wet niet voorschrijven

Hoogbegaafde personen laten zich de wet niet zo snel voorschrijven. Dat komt op anderen wel eens eigenwijs over of het wordt snel gelabeld als ‘eigengereid’ of ‘het moet wel op jouw manier he?’. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe het komt dat HB-ers zich niet laten dicteren door anderen en hoe onterecht het is om ze als betweter te labelen.

Betweters? Eigenwijs?

Zijn HB-ers eigenwijs? Dat is een groot misverstand wat onterecht is. We hebben er al vele meer genoemd in een artikel over misverstanden over hoogbegaafden. Weet u wat het is? Hoogbegaafde personen hebben een sterke behoefte aan zelfsturing, aan vrijheid en onafhankelijkheid. Anders gezegd: de behoefte aan zelfsturing is vaak sterker dan bij andere mensen. Dat betekent overigens nogal wat, ook voor de functie en het werk wat zij gaan verrichten. Of voor de studie die ze gaan volgen.

In de hoek gedrukt

Zodra een HB-er zich in de hoek gedrukt voelt, knapt er iets lijkt wel. Zodra een HB-er op instructieniveau wordt aangestuurd en hem/haar verteld wordt hoe hij zijn/haar werk en taken moet uitvoeren, gaat er iets mis.

Hoe het komt?

We noemden het zelfsturing. Er is behoefte aan een zekere vorm van eigen invulling van taken en opdrachten. Hoogbegaafden komen vaak in beweging omdat ze iets willen bereiken en niet omdat het hun van buitenaf is opgelegd. Ze weten zichzelf doorgaans te motiveren en als dat een keer niet lukt dan draagt een ‘sturende, directieve en dicterende’ eerder bij aan demotivatie dan aan motivatie. Beter is om open het gesprek aan te gaan. Nog beter is het om te sparren met de HB-er. Want zodra de bezieling er weer in komt, gaan ze weer los.

Een ander punt is: HB-ers willen begrijpen. Het is niet dat men geen leiding van de ander accepteert maar men begrijpt graag waarom men een bepaalde opdracht moet uitvoeren.

Zelfsturing is geen anarchie

Voor de duidelijkheid. De behoefte aan zelfsturing is wat anders dan anarchie. Het beeld dat een HB-er dan maar in alles zijn eigen gang moet gaan is incorrect. Er moet duidelijkheid zijn over de kaders en begrenzing wanneer het over goed functioneren gaat. Duidelijk moet zijn wat het resultaat zou moeten zijn in een bepaalde functie. Anders wordt het anarchie of zoals iemand onlangs zei in een coachingstraject: ‘ik kreeg alle vrijheid maar niet de ruimte om goed te functioneren’.

Anderzijds: zodra ze alles voorgekauwd krijgen hoe iets moet verlopen, wordt er ingebroken op de mogelijkheid om zelf keuzes te maken in het werk.

Hoogbegaafd

Bekijk ons aanbod voor training, loopbaanbegeleiding en coaching van hoogbegaafden.

Coaching hoogbegaafden

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor hoogsensitieve personen.

Persoonlijke ontwikkeling

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.