Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is een meningsverschil een conflict?

Een meningsverschil wordt vaak uitgelegd als trammelant, bonje, een controverse een geschil of onenigheid. Ik denk dat dit niet geheel klopt.

Duidelijk is dat een meningsverschil een verschil van inzicht is oftewel een ‘uiteenlopende mening’ en dus een conflict.

Maar dat hoeft niet altijd tot escalatie te leiden wat mij betreft.

Meningsverschil conflict?

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Betekenis

Een meningsverschil is dus een verschil van mening. En wat is een mening dan? Dat is een opvatting over iets, een kwestie, een gebeurtenis of over iemand. En dat verschil van mening kan ontstaan doordat:

  • Je een andere beoordeling hebt van de situatie
  • Je een andere denkwijze hebt
  • Omdat je andere inzichten hebt
  • Omdat je anders naar de kwestie kijkt
  • Omdat er bij jou andere opvattingen achter zitten of omdat er andere principes achter zitten
  • Je andere denkbeelden hebt over dit onderwerp

Waar gaat het over?

Een meningsverschil kan overal over gaan. Neem de privésituatie als voorbeeld. Jij wilt naar Zeeland op vakantie en jouw partner dacht toch aan een verre reis naar het buitenland. Jij wilde de tuin nog een keer laten herontwerpen door een tuinarchitect maar jouw partner geeft het geld liever uit aan een andere auto.
Ik noem maar wat voorbeeldjes. Je kunt van mening verschillen over grote en kleine dingen. Jij wou uitslapen dit weekend en jouw partner wou de vroege vogels in de natuur opzoeken.
Maar het kan ook ingewikkeld zijn: jij hebt een kinderwens maar jouw partner is daar helemaal niet aan toe. Zie je dat het dan heel erg ingewikkeld wordt? Of laat ik het anders zeggen: zie je dat het soms niet zonder pijn gaat?

Wat is een conflict?

Ik omschrijf een conflict altijd als een uiteenlopende zienswijze, mening, doelstelling maar ook als uiteenlopende behoefte of belang. Dus ja, het klopt: een meningsverschil is een conflict. Maar het is nog wel boeiend om te bezien waar het meningsverschil over gaat.

Je moet er wel samen uitkomen

Ik hoor het vaak zeggen: ‘je moet er samen uitkomen’ en daar heb ik een mening over. Wat mij betreft moet je niets. Dat is het eerste wat ik kwijt wil.
Het tweede is dit. Mijn moeder zei vroeger altijd: ‘laten we er maar over ophouden, we komen er toch niet uit’. Zij bedoelde daarmee: ‘we worden het toch niet eens’. Lees ook: durf het oneens te zijn met elkaar!
Het gaat er mij om dat het wat mij betreft niet erg is om het ergens oneens over te zijn. Dus we komen er ook uit als we van standpunt blijven verschillen. ‘Ja zeg je, dat vertel je mooi en snel maar gaan we nu naar Zeeland op vakantie of naar het buitenland?’.

Gekibbel kan beginnen

En dan gaan we kibbelen. Ik ga jou overtuigen dat je mee moet naar Zeeland en jij gaat mij overtuigen dat je mee moet naar het buitenland. Als ’t kan een beetje emotie in de pan en de reuring ontstaat. Want jij wil gelijk en ik ook. Nu maar hopen dat ik op basis van overredingskracht kan winnen van jou.
Ik heb een tip. Je zou ook de vraag kunnen stellen of het onoverkomelijk is voor de ander om naar Zeeland op vakantie te gaan? En stel meteen jezelf de vraag of het voor jou écht een must is.
Zou je ook een vakantieplek kunnen bedenken wat je dit jaar allebei zou willen? Of lukt dat echt niet? Of: de ene keer kiest de één en de volgende keer de ander de vakantiebestemming uit…

Ethische kwesties

Als het over ethische kwesties gaat is een meningsverschil moeilijker. De een is voor vaccineren tegen Covid en de ander is erop tegen. En ook al onderbouw je dat van beide kanten met wetenschappelijke studies, professoren en doctoren: meestal eindigt het gesprek met ‘koude harten en hete hoofden’.
Ik voel de pijn wel in sommige kwesties. Zeker als de een een kinderwens heeft en de ander niet. Dat kan pijn doen aan beide kanten. Dat kan een gevoel van eenzaamheid geven voor beide partners. Maar ook wel een gevoel van tekortschieten naar elkaar toe.

Respecteren

Een meningsverschil overbruggen begint wat mij betreft met de overtuiging dat er verschil van mening mag en kan zijn. Maar het gaat ook over respect. We roepen het snel dat je de ander moet respecteren in zijn standpunt maar ik denk dat het best wel ongemakkelijk kan voelen wanneer je merkt dat je het verschil van mening niet kan overbruggen. Het kan pijn doen, je kunt er verdrietig en teleurgesteld om zijn. En elkaar respecteren heeft ook te maken met ‘de verantwoordelijkheid nemen voor die pijn en teleurstelling’.

Dialoog

Soms vragen thema’s om een dialoog. En niet om een discussie. Ik vertel hoe ik er naar kijk en jij vertelt hoe jij ernaar kijkt. Zonder die oneindige overtuigingsdrang in de trant van ‘jij moet zo zijn als ik’. Dan gaat het niet over gelijk hebben of gelijk krijgen maar dan gaat het over gelijk zijn.

Conflicthantering is communicatie

Zie je dat conflicthantering communicatie is? Bij ons kun je de leerdoelen voor de training conflicthantering en communicatie combineren tot een maatwerktraining.

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.