Verantwoording afleggen: jezelf verontschuldigen!
Wil je altijd alles verantwoorden? Uitleggen waarom je iets doet en nalaat? Verantwoorden waarom je bepaalde keuzes maakt en hoe jij je leven invult? Is verantwoorden voor jou een soort van excuseren? Of zoek je goedkeuring bij de ander?
De gezonde kant
De gezonde kant van verantwoording afleggen is er zeker. Wie verantwoordelijkheid neemt is ook aanspreekbaar op. Wie verantwoordelijkheid durft te dragen vindt het niet erg om aangesproken te worden op keuzes die hij/zij maakt. In een ander artikel schreef ik reeds over verantwoordelijkheid nemen en daar aanspreekbaar op zijn. Waar ben jij verantwoordelijk voor?
- voor keuzes die je maakt
- voor behoeften die je hebt
- voor jouw gevoelens
- voor jouw leven
- voor jouw zienswijze
- voor jouw motivatie
Je kunt ook functioneel verantwoordelijk zijn bijvoorbeeld als penningmeester van de vereniging. In dat geval is verantwoording afleggen een normale zaak en mag je aangesproken of bevraagd worden op de taken die je doet.
Herken je dit gedrag?
Herkent je dit gedrag? Weet je dat dit gedrag met assertiviteit of gebrek aan autonomie te maken heeft? Je voelt je namelijk verantwoordelijk voor de behoeften van de ander! En je wilt je niet schuldig voelen over de gevoelens die jouw gedrag bij de ander oproept en daarom ga je je verontschuldigen. Echter: je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van de ander. Wanneer anderen teleurgesteld zijn over de keuze die je maakt dan hoef jij daar niets mee. De ander moet daar iets mee en is zelf verantwoordelijk voor hoe hij/zij zich voelt.
Wil je er vanaf komen? Gerichte training kan je daarbij helpen. Korte trajecten en korte sessies gericht op verandering van gedragspatronen!
Training assertiviteit
Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!
De ongezonde kant
In dit artikel duid ik op verantwoording afleggen op momenten dat dit niet nodig is. Ik noem eens een voorbeeld. Jouw schoonouders vroegen of ze zondagmiddag nog even langs zouden kunnen komen. Maar je was ’s ochtends ook al weg geweest samen met de kinderen. Je had het eigenlijk wel gezien voor die dag. Je was moe en dit bezoekje zorgde er nu net voor dat het je over de schoenen liep. En je durfde het ook nog te zeggen in jouw dapperheid. Je vroeg met benepen stem of ze ook op een andere dag zouden kunnen komen. Want………………….. en toen ging je je verantwoorden. Je ging van A tot Z uitleggen dat je in de ochtend ook al weg was geweest en dat je daarna heel moe was geworden. Eigenlijk had je kunnen volstaan met de vraag of ze volgende week zouden kunnen langskomen. Eigenlijk was die hele verantwoording niet nodig geweest.
Wat is er verkeerd aan?
Wanneer is verantwoording afleggen verkeerd?
- wanneer het een vorm van verontschuldiging wordt of van excuusgedrag
- wanneer je meent dat jij je keuzes, overtuigingen of geloofsovertuigingen moet rechtvaardigen
- wanneer je bang bent dat de ander jou afwijst, afkeurt of niet instemt met jouw keuzes of zienswijze en je probeert jouw keuzes goed te praten (om toch die instemming te krijgen)
Wanneer gebeurt het?
Wanneer gaan mensen zich verantwoorden als verontschuldiging van hun gedrag, mening of zienswijze?
- wanneer ze zich onzeker voelen
- wanneer ze bang zijn dat de ander hun niet begrijpt of niet meer accepteert
- wanneer ze bang zijn dat de ander hun afwijst om de keuzes die ze maken
- wanneer ze zich schuldig voelen voor de keuze die ze maken of wanneer ze bang zijn de ander pijn te doen of teleur te stellen
Voel je vrij!
Je mag je vrij voelen:
- om keuzes te maken die bij jouw behoeften passen
- om een afwijkende mening erop na te houden
- om in eigen behoeften te voorzien
- om jouw eigen tijd in te delen
- om jouw leven in te vullen zoals jij denkt dat het zou moeten
- om te geloven wat je zelf wilt
Leerdoelen assertiviteitstraining
De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.
Ebook of webinar
Meer weten over assertiviteit?
- volg ons webinar over assertiviteit
- bestel ons ebook over assertiviteit
Of bekijk onze training assertiviteit!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.